More

  Врска водена и иницирана од жена

  spot_img

  Меѓучовечките односи може да бидат тешки и тоа не е новост – без разлика дали ги истражувате сопствените стилови на приврзаност, анксиозните ситуации или едноставно размислувате кога и дали е време да раскинете. Сите овие патувања на умот можат да дојдат со многу багаж, но за некои жени во хетеросексуални врски, работите се уште покомплицирани поради нерамномерната динамика на моќ помеѓу мажите и жените, која продолжува до ден-денес, влијаејќи на односите преку работи како што се вооружени не -комплементарност, јаз во романтиката или нееднакво распореден емоционален труд. Дали постои алтернатива?

  Врските предводени од жени се форма на хетеросексуална динамика која функционира врз основа на претпоставката дека, историски, мажите биле доминантни поединци во врските. Ова значи дека, поради социјална привилегија или конвенција, од мажите се очекуваше да го направат првиот чекор и да донесат важни одлуки. Денес односите се порамноправни од порано, но сепак има проблеми како нееднакви финансиски привилегии.

  Имајќи го ова на ум, врските предводени од жени имаат тенденција да создадат спротивен модел. Наместо да се стремат кон еднаквост меѓу машките и женските партнери, тие предлагаат жените да ја преземат улогата што традиционално ја заземаат мажите во интимните односи. Постојат различни нивоа на врски предводени од жени кои консензуално и даваат различни нивоа на моќ на жената: од целосна контрола до посуптилна доминација.

  Врска водена од жена
  Експертите претходно дефинираа врска која ја води жена. Тие изјавија дека тоа е врска во која жената е подоминантна и има водечка улога во однос на одлуките, контролата, авторитетот или сексуалната динамика. Во овој случај, мажот е во подредена улога. Но, важно е да се нагласи дека дури и таков однос бара разбирање и договор за посебни и важни работи.

  Дали врските што ги водат жените имаат перспектива?
  На сите ни е позната ситуација во која мажот носи одлуки или ги преиспитува одлуките на својата избраничка, буквално како да става печат на крајот од хартијата, а жената е таа што треба да го почитува.

  Жените отсекогаш се бореле за своите права, а тоа е долга и тешка борба, бидејќи често наидуваат на пречки и недоразбирања од други жени и мажи кои ги прифатиле околностите во кои се родени. Со оглед на тоа дека се подредени и помалку важни во врската, животот го живеат без идеја дека се може и мора да биде поинаку. Напротив, постојат врски во кои жената го има главниот збор, не затоа што успеала да се избори за своите права, туку затоа што парот така се договорил.

  Значи, има врски во кои жената на пример оди на работа и завршува други активности надвор од домот, додека мажот на пример го чисти станот и се грижи за децата. Тоа не е нешто што не се случува, но таквиот однос често може да го осудат оние кои сметаат дека има правилник за еден живот, како и дека има и машки, но и женски. Дали сè уште слушате коментари од луѓе кои се изненадени затоа што одите на работа додека вашиот сопруг пегла алишта? Ова се сосема нормални и здрави околности, а пред сè е важно да разберете дека како жена не сте навистина обврзани да ги извршувате сите овие домашни работи, да се подготвувате, распакувате, воспитувате деца, маж и одите на работа. Сосема е нормално да ја делите работата и обврските со партнерот!

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img