More

  Во зима, обрнете посебно внимание на овој прекинувач во автомобилот

  spot_img

  Прекинувачот за кружење на воздухот има две многу важни функции.

  Во автомобилот има многу копчиња и прекинувачи кои ретко или никогаш не се користат, а често возачите не ја ни знаат нивната вистинска намена. Еден од нив е прекинувачот за циркулација на воздухот во близина на климатизерот. Ова има две многу важни функции.

  Со вклучување или исклучување на овој прекинувач се отвора или затвора доводот на свеж воздух. Најдобро е снабдувањето со воздух да е овозможено во повеќето случаи, но понекогаш мора да се исклучи – особено во сообраќајниот метеж во тунелите или јавните гаражи. Во тоа време околу автомобилот се акумулираат токсични издувни гасови, па затоа се препорачува да се затвори влезот на надворешниот воздух. Истото важи и во преполните градови, иако исклучувањето на доводот на воздух е само прашање на удобност, а не на безбедноста на возачот и патниците во возилото.

  Но, се заборава дека овој прекинувач е многу важен и во зимски услови на возење, односно кога сакате што побрзо да го одмрзнете ветробранското стакло и да спречите замаглување. Во тоа време, ова копче мора да биде вклучено така што во возилото циркулира само воздухот од кабината, кој веќе се загрева од системот за греење на автомобилот.

  Подолу ве потсетуваме на уште неколку клучни чекори што треба да ги преземете кога тргнувате на возење во зимски услови со температури под нулата или снег.

  1. Проверете дали бришачите се исклучени и вклучете го моторот
  Во студено време, бришачите најверојатно ќе се залепат на шофершајбната. За да не ги оштетите, задолжително исклучете ги. Вклучете го греењето во режим на одмрзнување и проверете дали е вклучена и циркулацијата на воздухот. Активирајте го греењето на задното стакло и греењето на седиштата, доколку ја имате оваа функција.

  2. Исчистете го снегот од автомобилот
  Не заборавајте да го отстраните снегот од покривот или ќе имате лавина на шофершајбната при првото сопирање. Задолжително исчистете ја и хаубата на автомобилот, односно местото каде што воздухот влегува во моторот, бидејќи често се случувало моторот да се прегрее и на екстремен студ.

  3. Исчистете ги прозорците (но внимателно)
  Додека автомобилот се загрева одвнатре, а вие напорно фрлате лопати снег, мразот на прозорците веројатно веќе почнува да се топи. Отстранете го до крај, но секогаш користете пластични стругалки. Ако користите нешто метално и остро, можете да го оштетите стаклото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img