More

  Во Велика Британија се откриени два случаи на Ласа треска

  spot_img

  Во Велика Британија се откриени два случаи на Ласа треска, кај патници кои биле во Западна Африка, а здравствените служби веднаш го стиснале алармот бидејќи станувало збор за многу опасна заразна болест, јавуваат британските медиуми.

  Европските нулта пациенти веднаш биле ставени во изолација и се лекуваат.

  Ласа треската често пати е смртоносна аренавирусна инфекција која се јавува главно во Африка, а може да влијае на повеќе органски системи.

  Епидемии на Ласа треската досега имало во Нигерија, Либерија и Сиера Леоне. Оваа болест била внесена и во САД и во Обединетото Кралство. Резервоарот на вирусот е Mastomys natalensis, стаорец кој често живее во куќите во Африка.

  Најважно од сè е дека за разлика од коронавирусот, Ласа треската нема пренесување на вирусот од човек на човек само затоа што сме блиску со некој што е заразен, па затоа ширењето на овој вирус е далеку побавно отколку во случајот со Ковид-19.

  Инкубацијата трае од пет до 16 дена. Симптомите почнуваат со прогресивна треска, слабост, малаксаност и дигестивни симптоми. Може да се појават симптоми и знаци на хепатитис. Во текот на следните три до четири дена, симптомите напредуваат во болки во грлото, кашлица, болка во градите и повраќање.

  Лекот Рибавирин може да ја намали смртноста до 10 пати доколку со негова употреба се почне во првите шест дена од инфекцијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img