More

  Во училиштата во Германија има се повеќе исламистички инциденти

  spot_img

  Зголемување на бројот на исламистички инциденти во училиштата се забележува во неколку германски провинции. Проповедниците на омразата на социјалните мрежи очигледно играат централна улога во ова, според Дојче веле (ДВ).

  Закани за бомби, најави за крвави напади, антисемитски навреди, вжештена атмосфера… Последиците од конфликтот на Блискиот Исток се чувствуваат и во германските училишта.

  Истражувањето спроведено од германскиот јавен сервис SWR во покраинските министерства за внатрешни работи и министерствата за образование покажува дека во Германија е забележлива радикализацијата на учениците и дека е зголемен бројот на екстремистички инциденти во училиштата. Се повеќе има извештаи за тензична атмосфера на часовите, јавува ДВ.

  Така, на пример, Министерството за образование во Хесен известува: од 2018 година, во училиштата се забележани 15 инциденти мотивирани од исламисти, од кои 15 само во 2023 година, 11 случаи се „временски и тематски“ поврзани со терористичкиот напад на Хамас на Израел. Шест извештаи се однесуваат на анонимни закани со бомби во училиштата во Хесен. Сепак, статистиката покажува и дека бројот на инциденти во 2024 година е намален во однос на 2023 година.

  „Тензична и вжештена атмосфера“
  Министерството за образование на Рајнска област Пфалц соопшти дека не може да се игнорира дека атмосферата е „понапната и вжештена“ отколку што беше. Иако таму нема зголемување на бројот на инциденти, има поединечни закани за напади на училишта, а во контекст на конфликтот на Блискиот Исток. Покраината Шлезвиг-Холштајн забележува „благ пораст на активностите мотивирани од исламисти кои се појавуваат во училиштата“. Други провинции пријавуваат поединечни случаи на радикализација.

  Министерството за внатрешни работи на Бранденбург пишува дека „блискоисточниот конфликт ќе продолжи да биде причина за мобилизација и катализатор“ за инциденти. Во исто време, се чини, постојат и разлики меѓу провинциите. Берлин, пак, наведува дека ситуацијата во училиштата на почетокот била „напната“, но сега повторно се смирила – „во согласност со околностите“. Некои провинции не одговорија на новинарско прашање или изјавија дека не снимаат исламистички инциденти во училиштата.

  Конфликтот на Блискиот Исток како „катализатор“
  Тековните податоци на германската Федерална агенција за криминал покажуваат дека настаните од 7 октомври 2023 година и последователниот израелски контранапад врз Газа имаа силно влијание во Германија. После тоа, во 2023 година се евидентирани 4.368 злосторства со антисемитско потекло. Повеќе од половина се случија по 7 октомври, нападот на Хамас врз Израел и последователната војна во Газа. За споредба, во 2022 година, Федералната агенција за криминал евидентирала само 61 таков прекршок – што значи дека бројот на случаи е зголемен за повеќе од 70 пати. Шефот на германската Канцеларија за заштита на уставниот поредок, Томас Халденванг, вели: „Блискоисточниот конфликт делуваше како катализатор за антисемитизмот во Германија“.

  Наставниците и социјалните работници секојдневно забележуваат дека младите се подложни на исламистички идеи. Така, студентите, на пример, го нарекоа Хамас „движење за слобода“ или бараа одделни часови за момчиња и девојчиња.

  Поранешна учителка од Северна Рајна-Вестфалија зборува за искуствата со радикализираните ученици: „Тие мислат дека девојчињата и момчињата треба да имаат одделни часови, а исто така мислат дека часовите по пливање не се добри за девојчињата“. Велат и дека девојчињата на одредена возраст треба да останат дома и да се подготвуваат за улогата на жена – ова беа изјавите на учениците.“ Дури една, додава наставничката, одбила да разговара со друга ученичка, објаснувајќи: „Не разговарај со него, тој е христијанин“.

  Шаи Хофман е социјален работник и активист. Од 7 октомври заедно со палестински колега ги посетува училиштата каде што разговара со учениците за емоциите што кај нив ги предизвикува блискоисточниот конфликт. „Значи, ние всушност се обидуваме да изгасиме голем пожар со мал апарат за гаснење пожар“, вели Хофман. Наставниците често се преоптоварени и ретко можат да ги поддржат учениците во итни ситуации.

  Исламистичките инфлуенсери ја користат ситуацијата
  Покрај силната емотивизација поради блискоисточниот конфликт што Хофман ја забележува меѓу студентите, новинарските истражувања покажуваат и дека постои голема опасност од исламистичките проповедници и влијателни лица на социјалните мрежи. Канцеларијата за заштита на уставниот поредок го следи ова со загриженост: „Потенцијалната опасност од исламистички влијателни лица врз младите е голема“, вели Мартин Хорбах, раководител на одделот за ислам во државната Канцеларија за заштита на уставниот поредок. Баден-Виртемберг.

  Директорот на Службата за заштита на уставот во Берлин, Михаел Фишер, исто така го забележува новото ниво на опасност од исламистичките групи: „Она што е ново сега е фокусот и досегот што овие групи можат да го постигнат. И сето тоа е директно поврзано со блискоисточниот конфликт и настаните по страшниот напад на Хамас врз Израел на 7 октомври минатата година“.

  Колку е ова потенцијално голема опасност, покажува експериментот што сам го спроведе истражувачот на екстремизмот Навид Вали од „Мрежата за спречување насилство“. Експериментот покажува колку брзо малолетник кој се интересира за религиозни и исламски прашања одговара

  kt со радикални исламистички содржини на апликации како TikTok. „Првата содржина никогаш не е екстремистичка, туку понуди од областа на теологијата кои на прв поглед изгледаат безопасни“, вели Вали. Но, по само неколку минути се појавува навидум безопасен видео туторијал за молитва, во кој истражувачот на екстремизмот Вали препознава добро познат актер од салафистичката сцена.

  Исламистите се насочени кон младите луѓе
  Ова не е случајно, бидејќи исламистичките инфлуенсери свесно го користат конфликтот на Блискиот Исток за да насочат радикална пропаганда кон младите. Така, на пример, групата „Муслимански интерактив“, која ја следи Службата за заштита на уставниот поредок, на демонстрациите во Хамбург оваа пролет побара калифат. На интернет се претставуваат со пропагандни видеа кои наликуваат на музички спотови. „Постојат овие поп и хип-хоп елементи, тој многу пристапен начин, прилагоден на јазикот на младите“, вели истражувачот на екстремизмот.

  Вали се жали дека на училиштата им недостига ваква медиумска писменост: „Она што треба да има е, на пример, заедно со луѓето кои имаат поголемо искуство со медиумите, да се прегледуваат овие видео клипови, да се дискутира за нив критички и тој да разговара заедно. со нив.”

  „Демократијата мора постојано да се учи“
  Германските покраини во истражувањето наведуваат дека сериозно го сфаќаат прашањето за медиумската писменост во училиштата. Несогласувања постојат само околу прашањето дали е потребен посебен училишен предмет кој се занимава со тоа. Додека Хесе планира да го интегрира предметот во посебен предмет, Министерството за образование на Саксонија смета дека тоа „не е практично“.

  Државниот секретар во Министерството за образование на Баден-Виртемберг, Сандра Бозер (Зелени), смета дека борбата против радикализацијата на младите е задача на целото општество. Училиштето, вели тој, игра клучна улога, но само тоа не може да ги реши сите проблеми: „Училиштето секако не може се. Нашите здруженија играат подеднакво важна улога како и училиштето. Исто како и семејството. Затоа што демократијата треба постојано да се учи“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img