More

  Во Србија од кардиоваскуларни заболувања дневно умираат околу 140 луѓе

  spot_img

  Во Србија од кардиоваскуларни болести умираат околу 140 луѓе секој ден, 45 страдаат од миокарден инфаркт, а секој четврти не преживува, а главни причини се дебелината, високиот крвен притисок, високиот лош холестерол (ЛДЛ), неактивноста и пушењето. претседателот на Здружението на кардиолози на Србија Драган денеска.Симиќ.

  На конференцијата во рамки на иницијативата „Што е важно за силно срце?“, Симиќ истакна дека високиот крвен притисок (хипертензија) е една од најчестите причинители за кардиоваскуларни заболувања и дека бројот на заболени постојано се зголемува.

  „Проблемот е кога на пациентите им кажуваме дека треба да земаат лекови до крајот на животот, па околу 50 отсто од пациентите со висок крвен притисок престануваат да ги користат по една година од земањето на терапијата“, вели Симиќ.
  Тој го истакна значењето на редовната терапија и наведе дека во Србија се достапни комбинации од два или три лекови во една таблета за третман на висок крвен притисок и телесните масти, со кои се постигнуваат подобри ефекти.

  „Во Србија, повеќе од 800.000 луѓе знаат дека имаат дијабетес, има се повеќе млади луѓе со дијабетес тип 2, за што во голема мера придонесуваат нездравата храна и лошите животни навики“, вели Катарина Лалиќ, ендокринолог од Универзитетскиот клинички центар Србија.

  Лалиќ апелираше до лекарите да укажат на важноста на превенцијата, односно промена на животниот стил и редовна контрола на нивото на шеќер во крвта, како најважен начин за борба против дијабетес тип 2.

  На конференцијата беше истакнато дека несоодветната контрола на покачен крвен притисок, високо ниво на масти и шеќер во крвта може да го зголеми ризикот од развој на коронарна болест.

  „Ангалната болка често е еден од симптомите на коронарната срцева болест. Ангината не е само болка во централниот дел на градниот кош – како што мислат повеќето луѓе, таа има повеќе лица, а слабата свесност за симптомите на ангина придонесува за кардиоваскуларни компликации“, рече Светлана Апостоловиќ, кардиолог од Универзитетскиот клинички центар во Ниш. .

  Апостоловиќ изјави дека симптомите на ангина, покрај „затегнатоста“ во градите се болка во подлактиците, отежнато дишење и нетолеранција на напор.

  Претседателот на Здружението на пациенти на Србија, Саво Пилиповиќ, истакна дека редовните прегледи и отворената комуникација меѓу лекарите и пациентите се исклучително важни како во превенцијата, така и во контролата на болестите.

  Редовното внесување на пропишаната терапија е од суштинско значење за добра контрола на болеста и подобрување на квалитетот на животот“, рече Пилиповиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img