More

  Во Италија е основана првата фабрика за производство на брашно од инсекти

  spot_img

  Првата италијанска фабрика за брашно од инсекти е отворена во регионот Марке во централна Италија, и покрај противењето на министерот за земјоделство на земјата, Франческо Лолобриџида.

  Хосе Франческо Џани, извршен директор на Nutrinsect, за државната агенција АНСА изјави дека со ова „се отвора ново поглавје во историјата на прехранбената индустрија“.

  Тој го покани и Лолобриџида, која се залага за забрана на брашно од инсекти во Италија, „да дојде и самиот да се увери колку е тоа здраво и хранливо“.

  Во Службениот весник од 29 декември, беше објавено правило кое дозволува брашно направено од штурци, ларви од Tenebrio molitor (брашнаст црв) и ларвите на сјајната црна пченична мувла (Alphitobius diaperinus) во Италија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img