More

  Внимавајте! Ако купувате ново возило по јули

  spot_img

  Рекордерите за летови познати како „црни кутии“ кои се задолжителни за авионите од  јули годинава ќе треба да ги има и во новите автомобили кои што ќе се продаваат во Европската унија. Системот е вграден во контролната единица на воздушните перничиња и не може да се исклучи.

  Станува збор за уред наречен Event Data Recorder (EDR), кој ќе биде задолжителен за сите патнички автомобили кои припаѓаат на класата M1, во кои покрај возачкото седиште има и до 8 патнички места. Со овој уред ќе бидат опремени и комерцијалните возила од класата N1, вклучувајќи пик-ап и комбиња чија маса не надминува 3.500 килограми.

  Уредот ќе снима одредени параметри за краток временски период, пет секунди пред и 0,3 секунди по ударот, а тоа ќе ѝ помогне на полицијата полесно да утврди што точно се случило.. Според документацијата на Европската комисија, EDR снима и складира податоци за брзината на автомобилот, сопирањето, положбата и потпирањето на патот, како и за тоа како реагираат безбедносните системи. Дополнително, анализира дали е активиран системот за итни повици. Познато е дека системот eCall стана задолжителен во ЕУ од април 2018 година. Исто така, складира информации поврзани со марката и моделот на возилото, како и опремата.

  Системот е вграден во контролната единица на воздушните перничиња и не може да се исклучи.
  Се активира автоматски кога ќе се активираат затегнувачите на безбедносните ремени и воздушните перничиња. Дополнително, почнува да снима кога ќе се појави активната хауба на возилото или кога има промена на брзината во страничниот или надолжниот правец за повеќе од 8 километри на час во рок од 0,15 секунди.

  Сите податоци зачувани од EDR му припаѓаат на сопственикот на возилото.

  Уредот работи на принцип на затворена јамка, а податоците се собираат анонимно за да не бидат предмет на манипулација доколку падне во погрешни раце. Податоците за EDR се достапни само за надлежните органи и служат како помош при реконструкција на несреќи. Информациите може да се добијат преку OBD интерфејсот, но доколку пристаништето е уништено во несреќа, тие се достапни и директно преку „црната кутија“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img