More

  Вкупно 47 случаи на морбили во Србија и во кои градови

  spot_img

  Институтот за јавно здравје „Милан Јовановиќ Батут“ соопшти дека од почетокот на оваа година на територијата на Србија се регистрирани 47 случаи на морбили.

  На територијата на Смедерево, каде што епидемијата беше пријавена на 12 јануари, регистрирани се 42 случаи на мали сипаници, два се пријавени на подрачјето на Нови Сад и три во Белград.

  Од почетокот на март се потврдени седум случаи, шест во Смедерево и еден во Белград.

  Институтот Батут наведува дека најголем број заболени се деца на возраст под две години (55,3 проценти) и деца на возраст над 20 години (34 проценти).

  Од вкупниот број заболени, 93,6 отсто се невакцинирани или со непознат статус на вакцинација. Кај две заболени деца беше присутна компликација во форма на пневмонија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img