More

  Фармерот истурил 20 тони млеко за 10 дена – на млекарницата не и треба, полно е со вишоци

  spot_img

  Фамерот Југослав Томиќ од Стајичево кај Зрењанин решил на радикален потег – десет дена го истура целото млеко што го произведува. Досега има излеано повеќе од 20 тони, бидејќи ниту една млекарница нема да му го откупи млекото. Вели дека не му е јасно дека некого не го интересираат 2,5 тони млеко што го произведува дневно.

  „Се јавив во сите млекарници, и Имлек, и Уб, и Панчевачка млекара и Млекопродукт, единствено што рекоа млекарницата Панчево е дека млекото ќе го купат по смешна цена, а еден човек понуди да го преработи, но далеку сме. , околу четири часа“, раскажува Томиќ за N1.

  Тој додава дека тој и неговото семејство не ја гледаат иднината на овој бизнис, „и затоа решивме да ги испратиме кравите во кланица“.

  „30 млечни крави отидоа во кланица, тоа се 22 литри висококвалитетно млеко по грло. Потребни се три години за да се создаде такво грло. И денеска ќе истуриме околу два тона млеко, бидејќи немаме на кого да го продадеме“, револтирано изјави тој.

  На прашањето какво е објаснувањето на млекарот што не го сака млекото, тој вели дека сите имаат вишоци, „некои имаат и до 100 тони вишок неделно, некои имаат три до пет тони вишок, кога се јавив во една млекарница ми рекоа дека имаат и три тони вишок млеко и ако знам некој што сака да го купи, мислам дека е смешно“.

  За тоа како е можно сега да има толкав вишок, а само неколку месеци претходно да имавме недостиг, тој оценува дека ЕУ веројатно е полна со млеко и дека некој дозволил неконтролиран увоз.

  „На решетките се појави млеко со еден процент маснотии, сурутката е појака од тоа млеко“, вели тој и додава, „како може наеднаш да се појави таков вишок кога немаме грла“.

  Зошто не даде млеко за подарок?
  На прашањето зошто не го поклонил млекото, изјавил дека сака да го направи тоа, „но законот е таков што не можеме никому да даваме сурово млеко, тоа мора да биде термички обработено, дури понудив некои млекарници да направат тоа, но сепак ми бараа пари“.

  А на прашањето што мисли за обвинувањата на министерката за земјоделство Јелена Танасковиќ дека млекопроизводителите не сакаат да го продаваат млекото по пониска цена, тој вели дека млекото не го истурил затоа што сакал повисока цена, туку затоа што никој не сакаше да го купи.

  „Работниот ден ни е мизерен: Стануваме, молземе и го ладиме млекото, се мачиме да продадеме нешто приватно, на крајот го истураме, го фрламе, го переме, дезинфицираме, па повторно го правиме сето тоа… Мислам дека наскоро ќе одат уште 30 крави во кланица, ако ова продолжи да ги коле“, тажно вели Томиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img