More

  Висока мода пред 1.600 години: Погледнете египетски чорапи наменети за сандали

  spot_img

  Лондонскиот музеј Викторија и Алберт сега прикажува коптски чорапи кои наликуваат на јастог по дизајн, меѓутоа, рачно изработениот пар чорапи направени пред 1.600 години потекнува од Египет и се користел за носење сандали во четвртиот/петтиот век.

  Елегантните чорапи беа откриени кон крајот на 19 век, а ако мислите дека луѓето тогаш имале чудно обликувани стапала, постои причина за нивниот дизајн налик на јастог. Имаат цепнатинки затоа што се направени специјално за носење сандали, покажувајќи одреден степен на незадоволство што едноставно не го гледате овие денови.

  Во одредени периоди од годината, ноќите би биле поладни, па сандалите би биле добредојден додаток.

  Покрај нивниот уникатен стил, коптските чорапи се забележливи и по начинот на кој се направени. Nålebinding беше текстилна техника за која се сметаше дека е пред плетењето и капчињата. Ова вклучуваше користење на игла со едно око за завиткување на конецот за да се создаде флексибилна ткаенина, што го прави популарен избор за ракавици, чорапи и капи.

  Можеби звучи, па дури и изгледа малку како плетење, но искусните плетачи ќе препознаат дека процесот што се вклучувал всушност бил сосема поинаков.

  „Додека плетењето и хеклањето користат континуиран конец, должината на конецот е ограничена во техниката Nålebinding бидејќи иглата што го носи работниот крај треба да помине низ претходно направени јамки во структурата на ткаенината“, се вели во еден труд од 2017 година за Nålebinding чорапи. „Од оваа причина. Nålebinding создава предмети кои можат да издржат тешка употреба и не откажуваат во случај на кинење на конецот.

  Всушност, тоа е повеќе споредливо со шиење отколку со плетење, бидејќи секој бод се прави со провлекување на целата должина на конецот пред да се затегне јамката за да се формира следниот бод. Поради оваа причина, тој оди бавно и доаѓа со недостаток што може да се создаде само од ограничен дел од конецот, пишува IFLScience.

  Процес кој одзема многу време, но со импресивна долговечност, бидејќи овие коптски чорапи стари 1.600 години изгледаат подобро од половина од оние во нашата фиока за чорапи.

  Затоа, следниот пат кога ќе се најдете со презир погледнете кон пар чорапи и сандали, запомнете: имаше време кога луѓето се мачеа да постигнат таков вид висока мода.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img