More

  Астероид погоден од вселенското летало на НАСА почна да се однесува чудно

  spot_img

  Кога пред една година вселенско летало со големина на фрижидер удри во астероидот Диморфос, целиот свет со големо внимание гледаше што ќе се случи. Имено, тој експеримент требаше да покаже дали човештвото може да се обиде да исфрли од орбитата астероид кој потенцијално би можел да удри во Земјата.

  Првите резултати од експериментот го покажаа успехот на мисијата. Ударот на леталото ја забави орбитата на Диморфос околу поголемиот астероид Дидимос, што беше целта на мисијата.

  Но, еден наставник од Калифорнија и неговите ученици откриле дека астероидот сега се однесува прилично чудно. Како што пренесува New Scientist, наставникот и учениците откриле дека орбитата на Диморфос очигледно продолжила да се забавува, што значи дека сега се врти побавно отколку пред тестот на НАСА.

  Иако целта на експериментот на НАСА беше да ја забави орбитата, а набљудувањата неколку недели по ударот покажаа дека орбитата е забавена за половина час, научниците тоа го прогласија за извонреден успех. Меѓутоа, наставникот и неговите ученици откриле дека една година по експериментот, астероидот малку забавил, што ги изненадило научниците кои очекувале астероидот брзо да се врати на својата нормална орбитална брзина.

  Како што пишува ZIMO, промената на орбитата е изненадувачки резултат на човечка интервенција. Некои научници теоретизираат дека ударот можеби го променил патот на Диморфос околу поголемиот астероид, што резултирало со забавување, додека други мислат дека ударот го придвижил помалиот астероид доволно кон поголемиот што сега е под влијание на гравитационите сили на поголемиот астероид.

  Со оглед на тоа што наставникот Џонатан Свифт и неговите ученици ја подготвуваат својата научна работа, а НАСА најави нивна научна работа на тема Диморфос, ќе биде интересно да се види што заклучиле и двајцата, но и да продолжиме да набљудуваме дали тоа ќе биде се определува во која насока понатаму ќе се движи Диморфос.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img