More

  Вештачката интелигенција открива дека отпечатоците од прсти сепак не се единствени

  spot_img

  Новите истражувања за отпечатоците од прсти ќе бидат значајни во криминологијата.

  Вештачката интелигенција откри дека вашите отпечатоци од прсти всушност не се толку уникатни како што се мислеше.

  Па, барем кога се споредуваат отпечатоци од иста личност, но од различни прсти. Долго време се веруваше дека отпечатоците од различни прсти на иста личност се уникатни, дека отпечатокот на вашиот показалец не изгледа баш како отпечатокот на средниот прст, пишува Science Focus.

  Ова верување во уникатноста на „интраперсоналните отпечатоци“ имаше големо влијание врз форензичката наука.

  На пример, ако сторителот на кривичното дело оставил отпечатоци од различни прсти на различни места на злосторството, би било тешко за полицијата да ги поврзе со едно лице.

  Сепак, вештачката интелигенција наречена „мрежа со длабок контраст“, ​​изградена од научници од Универзитетот Колумбија, може да биде од голема помош во решавањето на злосторствата.

  По обуката за базата на податоци од 60.000 отпечатоци од прсти, научниците открија дека можат да предвидат дали два отпечатоци од различни отпечатоци од прсти се од иста личност со 77 проценти точност.

  Оваа бројка би била уште поголема доколку вештачката интелигенција би можела да ги види сите кучиња со една рака.

  „Замислете како ќе се однесува вештачката интелигенција кога ќе обработи милиони, а не илјадници отпечатоци од прсти“, вели Анив Реј, студент по инженерство на Универзитетот Колумбија.

  Д-р Ход Липсон, кој ја надгледуваше студијата, рече дека „ако оваа информација ја наруши рамнотежата, тогаш замислете дека старите случаи би можеле повторно да се отворат, па дури и невините луѓе би можеле да бидат ослободени“.

  Значи, што забележа вештачката интелигенција што им бегаше на форензичарите со децении?

  За разлика од традиционалните споредби со отпечатоци, вештачката интелигенција не се фокусираше на сличностите во „ситниците“, гранките и завршетоците на браздите за отпечатоци. Наместо тоа, таа се фокусираше на аглите и кривините на вителките и јамките во центарот на отпечатокот од прст.

  „Многу луѓе мислат дека вештачката интелигенција навистина не може да направи нови откритија, дека само го повторува знаењето“, рече Липсон, додавајќи дека ова истражување е пример за тоа како дури и прилично едноставна вештачка интелигенција, со прилично едноставна база на податоци што истражувачката заедница има со години, може да обезбеди сознанија кои со децении им избегаа на сериозните експерти“.

  Иако вашите отпечатоци можеби не се толку различни еден од друг, многу е малку веројатно дека тие ќе бидат споделени од друго лице.

  Всушност, се проценува дека шансите двајца луѓе да споделуваат идентични отпечатоци од прсти се помали од еден на 64 милијарди. Ова значи дека веројатно ќе бидат потребни повеќе од милион години пред две лица со идентични отпечатоци од прсти случајно да се појават во базата на податоци на Скотланд Јард.

  Идентичните близнаци имаат и уникатни отпечатоци од прсти. Тоа е затоа што браздите на вашите прсти не се одредуваат само од вашата ДНК, туку и од тоа како се развивате како фетус. Должината на папочната врвца, положбата во матката, крвниот притисок, исхраната и брзината на раст на прстите играат важна улога, пренесува Danas.rs.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img