More

  Новото истражување открива причина што ја зголемува утринската мигрена

  spot_img

  Гласната музика, светлите екрани, силните парфеми и силните светла можат да предизвикаат мигрена. Заболените од мигрена знаат дека нема ништо полошо од откривање на причината за нивната интензивна болка.

  Сепак, една нова студија сугерира дека кога ќе добиеме мигрена, таа може да ни даде поим за нејзините причини.

  Лошиот квалитет на сон го зголемува ризикот од утринска мигрена за 22 проценти
  Една нова студија покажа дека ноќта со слаб сон го зголемува ризикот од утринска мигрена за 22 проценти. Тие тврдат и дека ниската енергија претходниот ден го зголемува ризикот од мигрена за 16 отсто.

  Сепак, лошиот сон и слабата енергија не го зголемија ризикот од попладневни главоболки. Наместо тоа, стресниот ден со многу енергија го зголеми ризикот од мигрена подоцна во текот на денот за 17 проценти. Овие наоди сугерираат дека времето на мигрена може да ни помогне да ја откриеме нејзината основна причина.

  Речиси 500 луѓе на возраст меѓу седум и 84 години (од кои 61 отсто се идентификувани како жени) учествуваа во двонеделното истражување. За да ги измерат резултатите, тие носеле специјални уреди кои ја мерат активноста за време на спиењето.

  Воделе и дигитални дневници за скокови на енергија, стрес, анксиозност и општото расположение.

  Оваа студија не откри врска помеѓу анксиозноста, депресијата и ризикот од мигрена. Тоа не значи дека проблемите со менталното здравје не можат да придонесат за главоболки, но се чини дека ги нема меѓу оваа група, пишува Mind Body Green.

  Затоа е важно да се фокусираме на квалитетен сон, без разлика дали страдаме од мигрена или не. За оптимално функционирање на мозокот неопходен е долготраен и квалитетен ноќен одмор, пренесува Index.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img