More

  Веритас: НАТО уби 19 цивили во Сурдулица пред 25 години, никој не одговараше за тоа злосторство

  spot_img

  Во бомбардирањето на НАТО на Сурдулица ноќта меѓу 30 и 31 мај 1999 година загинаа 19 цивили, а повеќе од десетина цивили беа ранети, а за тоа воено злосторство никој до ден денес не одговара, Центарот за документација и информации. Потсети Веритас.

  Во соопштението се наведува дека пред 25 години во бомбардирањето на специјалната болница за белодробни заболувања во Сурдулица загинаа 15 бегалци од Република Српска Краина кои од 1995 година живееле во павилјоните на таа здравствена установа.

  „Во павилјонот со бегалци (70), Јањанин Богданка (74), Славко Поповиќ (60), Будисављевиќ Петар (60), Ѓорѓе Павковиќ (45), Раде Жигиќ (52), Даница Малешевиќ (61) и Миланка Вучковиќ (65). стои во соопштението.

  Ракети на НАТО го погодија и блискиот дом за стари лица каде загинаа Рашиќ Стана (66), Милановиќ Босна (68), Величковиќ Десанка (67) и Рангелов Стамен (61).

  Никој се уште не одговара за украдената татковина и загубените животи на бегалците од Лика и Кордун и старите лица од областа Сурдулица“, потсетуваат од центарот „Веритас“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img