More

  Уапсениот озлогласен педофил кој 27 години бил во бегство бил лоциран во Тајланд

  spot_img

  Еден од најбараните бегалци во Велика Британија е уапсен на аеродромот откако поминал 27 години во бегство.

  Ричард Бароус, кој сега има 80 години, не се појави на суд во доцните 1990-ти за изрекување на казната, кога беше осуден за две точки за содомија и 11 точки за непристојно однесување.

  Обвиненијата се однесуваат на злоупотреба на деца што се случила помеѓу 1969 и 1971 година, соопшти полицијата во Чешир. Некои од злоставувањата се случиле во дом за деца, а други во Вест Мидлендс.

  Оттогаш, Бароус – чие полно име е Ричард Џон Ремзи Бароус – е во бегство од законот. Во текот на годините беа спроведени опсежни истраги, а тој беше прогласен за еден од најбараните бегалци.

  Минатиот четврток, на 28 март, Бароус, по 27 години во бегство, беше уапсен на аеродромот и му беше одреден притвор.

  Апсењето е резултат на заедничка работа меѓу полицијата во Чешир и Националната агенција за криминал (NCA). Инспекторката Елинор Аткинсон вели дека ова апсење им покажува на криминалците дека на крајот „ќе бидат фатени, без разлика колку долго се кријат“.

  „Нашата решеност да го лоцираме Бароус не исчезна во изминатите 27 години, а неговото апсење означува значаен чекор напред и почеток на затворање на случајот. Би сакал да и се заблагодарам на јавноста за информациите што ни ги даваа низ годините и се надевам дека ова апсење дополнително ќе ги охрабри“, рече Аткинсон.

  „Исто така, се надевам дека апсењето на Бароус ќе послужи како предупредување за сите други бегалци и ќе им покаже дека на крајот ќе бидат фатени без разлика колку долго се кријат.

  Данкан Бураџ, соработник на NCA во Тајланд, рече: „Користејќи ја нашата меѓународна мрежа и тесно работејќи со колегите полицајци од Чешир, успеавме да го пронајдеме бегалецот. Ова апсење ја покажува нашата решеност да ги најдеме сите кои се во бегство од законот.’

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img