More

  Табак за воена обука: Младите не ги чини ништо да одат во Словенија на работа наместо принудно кампување

  spot_img

  Во редакцијата кај нашиот Домагој Новокмет гостуваше Игор Табак, воен аналитичар, со кој го коментираше воведувањето на воениот рок во Хрватска.

  Да потсетиме, Хрватска размислува за повторно воведување на воениот рок, односно еден месец задолжителна воена обука по завршувањето на средното образование, во кој секој би поминал обука за прва помош, ракување со оружје, нуклеарна и хемиска заштита. Сето ова го коментираше и Игор Табак.

  „Секоја година или две оваа идеја доаѓа од иста страна на политичкиот спектар, а потоа се отфрла од владата и Министерството за одбрана, всушност секогаш стои на истиот терен, со ставови дека темата е комплицирана. , дека би било скапо и дека ќе се размисли и на крај не објавувајте ништо. Тогаш маргиналците почнуваат да зборуваат за потребата од воведување задолжителен воен рок“, рече Табак.

  „Тој систем имаше разни проблеми за кои застапниците не зборуваат бидејќи целата работа во најдобар случај беше прилично хаотична и обележана со разни проблеми кои беа решени со замрзнување и стопирање на целата приказна, а не со реформи“, додаде тој.

  Табак одговори на прашањето дали воведувањето на воениот рок е гарант за повисоко ниво на безбедност во Хрватска.

  „Едното е пополнување на вооружените сили, пополнување на работна сила преку доброволна служба и потоа влегување во професионалниот состав на Република Хрватска. Тоа е една тема и таа тема има големи проблеми. Друга работа е ширење на културата на националната безбедност, подигање на свеста за заканите и можните одговори на нив. Образовната и информативната активност нема врска со полнење на армијата и тоа е нешто што кај нас е проткаено и намерно измешано“, објаснува воениот аналитичар.

  „Ова е последица на општата незаинтересираност на јавноста за политиката, одбраната, националната безбедност и безбедноста воопшто. Сè е направено по повод, предизборно, на памет со години. Тоа се ситуации во кои е нормално разни пензионери да разговараат како армијата треба да ги образува младите, се разбира насилно и сето тоа да се прави на начин сличен на југословенските системи.

  Тој систем не беше без врска, ние многу брзо го растуривме, што не беше паметно, а сега се соочуваме со последиците кои би сакале да ги вратиме со присилна мерка. Ништо не ги чини младите да одат во Словенија и пошироко, да одат на работа наместо да прават принудно кампување или курсеви“, додаде тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img