More

  Западот мора да се разбуди: Кина станува технолошка суперсила

  Кина е светски лидер во 37 од 44 клучни технолошки области, додека западните демократии заостануваат во трката за научни и истражувачки откритија, според извештајот на австралиски тинк-тенк.

  Кина е подготвена да стане водечка светска технолошка суперсила, а нејзината доминација веќе ги опфаќа одбраната, вселената, роботиката, енергијата, животната средина, биотехнологијата, вештачката интелигенција (AI), напредните материјали и клучната квантна технологија, се вели во извештајот на Australian Strategic. Институт за политики (ASPI).

  Клучните области во кои доминира Кина вклучуваат беспилотни летала, машинско учење, електрични батерии, нуклеарна енергија, фотоволтаици, квантни сензори и екстракција на критични минерали, според Critical Technology Tracker објавен во четвртокот, објави Ал Џезира.

  Доминацијата на Кина во некои области е толку вкоренета што сите 10 водечки светски истражувачки институции за одредени технологии се лоцирани во земјата, тврди ASPI.

  “Повик за будење”
  За споредба, Соединетите Држави водат во само седум критични технологии, вклучително и системи за лансирање во вселената и квантно пресметување, според ASPI, која добива финансирање од австралиската, британската и американската влада, како и извори од приватниот сектор, вклучително и одбранбената и технолошката индустрија.

  Обединетото Кралство и Индија се меѓу првите пет земји во 29 од 44 технологии, додека Јужна Кореја и Германија ги сочинуваат првите пет во 20 и 17 технологии, соодветно, се вели во извештајот.

  ASPI тврди дека растечката моќ на Кина во клучните технологии, за која верува дека се должи на долгорочното планирање на политиката, треба да биде „повик за будење за демократските нации“.

  „На долг рок, водечката позиција на Кина во истражувањето значи дека таа се позиционираше да се истакне не само во тековниот технолошки развој во речиси сите сектори, туку и во идните технологии кои сè уште не постојат“, се вели во коментарот на ASPI во прилог на извештајот. .

  Препораки за западните земји
  „Неконтролирано, ова може да ги префрли не само технолошкиот развој и контрола, туку и глобалната моќ и влијание во авторитарна држава каде развојот, тестирањето и примената на нови, клучни и воени технологии не се отворени и транспарентни и каде што независното цивилно општество и медиумите “, додаваат тие.

  Тинк-тенк предложи 23 препораки за западните земји и нивните партнери и сојузници, кои вклучуваат воспоставување државни фондови за финансирање на истражување и развој (R&D), олеснување на технолошки визи, „пријателска поддршка“ и грантови за истражување и развој меѓу земјите и барање нови јавно-приватни партнерства.партнерства.

  САД и Кина се во жестока конкуренција за моќ и влијание што доведе до одвојување на нивните економии. Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден воведе низа извозни контроли и даночни олеснувања кои имаат за цел да ја поткопаат кинеската технолошка индустрија и да го обноват домашното производство.

  Во четвртокот, американското Министерство за трговија додаде делови од кинеската генетска компанија BGI и компанијата за облак компјутери Inspur на црната трговска листа за наводно поддршка на кинеската војска и овозможување владин надзор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img