More

  Цените на храната во пораст: Што поскапе во светот

  spot_img

  Светскиот индекс на цените на храната во мај е зголемен за 0,9 отсто во однос на април, што се должи на растот на цените на житариците и млечните производи, што е многу повисоко од намалувањето на цените на шеќерот и растителните масла, пишува Нова економија. Индексот на цените на месото беше речиси непроменет. Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) на Обединетите нации објави дека, иако во мај е забележан трет последователен месечен пораст, индексот останал понизок за 3,4 отсто во споредба со пред една година.

  Глобалните извозни цени на сите главни житарки растеа од месец во месец, така што индексот на цените на житото во мај беше во просек за 6,3 отсто повисок од април, но сепак е за 8,2 отсто под вредноста од мај 2023 година. Најмногу поскапе пченицата, пишува Нова економија.

  „Остриот месечен пораст на цените на пченицата во голема мера се должи на зголемената загриженост за неповолните услови на земјоделските култури за жетвата во 2024 година, што веројатно ќе ги ограничи приносите во некои големи производствени области на неколку големи земји извозници, вклучително и делови од Европа, Северна Америка и Црната Морски регион. Дополнително, штетата на црноморската бродска инфраструктура го влоши нагорниот притисок врз цените“, се вели во соопштението на ФАО.

  Цените на извозот на пченката, исто така, се зголемија во мај, како одраз на загриженоста за производството и во Аргентина (поради оштетување на земјоделските култури од ширењето на болеста спироплазма) и во Бразил (поради неповолните временски услови), заедно со ограничената продажна активност од земјоделците во Украина во услови на сезонски намалувања на понудата и силна глобална побарувачка. Ефектите од прелевање на пазарот на пченица се одразија и на цените на пченката.

  Индексот на цените на растително масло на ФАО забележа месечен пад од 2,4 отсто во мај, но беше за 7,7 отсто над нивото од претходната година. Намалувањето на индексот главно беше предизвикано од пониските котации на палмово масло. Цените на сончогледот и маслото од репка, исто така, зајакнаа, главно како одраз на сезонското намалување на достапноста на извозот во регионот на Црното Море и веројатноста за намалување на понудата во претстојната сезона 2024/25, соопшти ФАО.

  Индексот на цените на млечните производи во мај е за 1,8 отсто поголем од претходниот месец, а за 3,5 отсто од истиот месец лани. Меѓународните цитати за цените на сите млечни производи застапени во индексот се зголемија во мај. Зголемената побарувачка во секторите за малопродажба и услуги за храна пред летните одмори и очекувањата на пазарот дека производството на млеко би можело да падне под историските нивоа во Западна Европа, заедно со сезонското намалување на производството на млеко во Океанија, ги зголемија цените на млекото во мај, објави ОН. соопшти агенцијата за храна.

  Месото благо поскапе за 0,2 отсто во однос на април и 1,3 отсто во однос на истиот месец лани. Меѓународните цени на живината и говедското месо паднаа, а поскапеа свинското и овчо месо.

  Индексот на цените на шеќерот на ФАО во мај падна за 7,5 отсто во однос на април. Ова е трет по ред месечен пад, при што индексот е намален за 25,5 отсто во однос на мај минатата година и на најниско ниво од јануари 2023 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img