More

  Цената на златото се стабилизира по двонеделниот минимум

  spot_img

  Цените на златото се задржаа денеска откако претходно паднаа на најниско ниво за две недели, додека инвеститорите ги очекуваа податоците за инфлацијата во САД за да видат колку брзо Федералните резерви ќе ги намали каматните стапки.

  Спот цената на златото е непроменета на 2.299,55 долари за унца, но вчера цената на овој метал падна на најниско ниво од 10 јуни.

  Фјучерсите на американското злато паднаа за 0,1 отсто на 2.310,20 долари.

  Вредноста на доларот се движеше блиску до највисокото ниво во последните осум недели, што го поскапи златото за сопствениците на другите валути, додека референтните 10-годишни приноси исто така останаа непроменети.

  Гувернерката на Банката на федерални резерви (ФЕД) Мишел Бауман вчера го повтори нејзиниот основен став дека „инфлацијата ќе продолжи да се намалува со стабилна референтна каматна стапка“ и дека намалувањето на стапката „на крајот“ ќе биде соодветно доколку инфлацијата одржливо се движи кон 2%.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img