More

  Цел на хакери! Бидете внимателни, овие мобилни телефони може да бидат ранливи на нова измама

  spot_img

  Истражувачите неодамна открија дека некои мобилни телефони имаат сериозна грешка која не бара хакирање на интеракцијата на корисниците. Ова се нарекува „хак без клик“, а на измамниците обично им треба само телефонски број.

  Проектот нула на Google е иницијатива на технолошкиот гигант да најде недостатоци во оперативниот систем Андроид, Хром и други апликации. Проектот неодамна откри дека постои ранливост во модемите Exynos произведени од Samsung. Од нив, четири ранливости се оценети како сериозни.

  Project Zero потврдува дека „тие четири пропусти му дозволуваат на напаѓачот од далечина да го компромитира телефонот без интеракција со корисникот и само бараат од напаѓачот да го знае телефонскиот број на жртвата“, известува Komando.

  Мобилните телефони кои можат да бидат ранливи или потенцијално да го имаат овој дефект се:

  – мобилни телефони од сериите Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 и A04;

  – Мобилни телефони од сериите Vivo S16, S15, S6, X70, X60 и X30;

  – Серии на Google Pixel 6 и Pixel 7;

  – сите уреди за носење кои користат чипсет Exynos W920;

  – сите возила кои користат чипсет Exynos Auto T5123.

  Како да се заштитите?
  Komando наведува дека е неопходно да се исклучат повиците преку Wi-Fi и VoLTE услугата во поставките на уредот за да се намали ранливоста и да се елиминира ризикот.

  Меѓутоа, ако поседувате телефон на Google Pixel, треба да го ажурирате на најновата верзија, објавена претходно овој месец. Ажурирањето вклучува лепенка за овој проблем.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img