More

  Трикови како да ја користите климата во автомобилот за најбрзо ладење и на што да внимавате

  spot_img

  За време на топлите, испарливи денови климата во автомобилот е спас, но треба да бидете внимателни. Една работа на која е важно да се внимава, а многумина не ја сфаќаат сериозно, е – редовното чистење на климата.

  Ако возите низ град, размислете дали вреди да го вклучите клима уредот – се додека го лади автомобилот, веќе сте на вашата дестинација. Подобра и поекономична опција е да се осигурате дека возилото е паркирано во сенка, да ставите заштита од сонце на шофершајбната и да ги отворите прозорците додека возите.

  Доколку сепак одлучите да го вклучите клима уредот, исклучително е важно да се погрижите температурата на ладење да не е премногу ниска, во споредба со температурата надвор, бидејќи може да добиете болки во грлото и синусите и да настинете. Се препорачува разликата да не биде поголема од 5 до 6 степени. Освен тоа, не е добро телото да се изложува на екстремни температурни разлики, а особено луѓето со слабо срце не треба да го прават тоа.

  Правилна процедура за ладење на автомобилот
  – откако ќе го запалите автомобилот, отворете ги сите прозорци и вклучете ја климата

  – изберете ја опцијата за внесување надворешен воздух

  – поставете ја температурата на минимум

  – поставете ја брзината на вентилаторот на најголема брзина

  – откако ќе се излади, затворете ги прозорците и намалете ја брзината на вентилаторот

  – ладниот воздух нека дува по шофершајбната и нозете, а не по лицето

  Неколку минути пред крајот на патувањето исклучете ја климата и оставете ја вентилацијата вклучена – така влажните места во клима уредот ќе се исушат, а со тоа и ризикот од размножување на бактерии, габи и мувла е помал, бидејќи тие претпочитаат влажна, а не сува средина.

  „Не насочувајте го дувачот директно кон вашето лице!

  „Температивната разлика во оладената просторија во однос на надворешната температура не треба да биде поголема од 8 степени, влажноста да биде од 40 до 60 проценти, а брзината на протокот на воздухот да не надминува 0,2 m/s. Не насочувајте го дувачот директно кон лицето, бидејќи тоа ја зголемува можноста за главоболка, болки во грлото, проблеми со мукозните мембрани на очите, носот и ушите. Исто така, доколку е можно, користете уреди за ладење со навлажнувачи“, изјави за 24 час д-р Бранислава Чилиќ, специјалист по семејна медицина од Загреб.

  „Од година во година се зголемува употребата на клима уреди, а со тоа се зголемуваат негативните ефекти врз здравјето на горниот и долниот дел од респираторниот систем. Од друга страна, благотворното дејство на клима уредот е филтрирање на воздухот што доаѓа однадвор, што е придобивка за пациентите кои се алергични на полен, прашина и грини. На овој начин, концентрацијата на алергени во воздухот е помала. Се филтрираат и бактерии, вируси и габи“, објасни докторката.

  „Но, најчесто се користат клима уреди кои го ладат и сушат воздухот, но не го навлажнуваат. Ваквиот уред ја суши слузокожата на респираторниот тракт, со што ја губи улогата на прочистувач на вдишениот воздух. Таквата мукозна мембрана се кине, создавајќи микро рагади (болна крвава пукнатина на тврда и сува или воспалена кожа) во која се насадуваат микроорганизми кои водат до инфекција“, додава тој.

  Докторски совет
  „Покрај сето тоа, важно е да се напомене дека настинките не се предизвикани од студениот воздух, туку се предизвикани од микроорганизми кои создале услови за одгледување на вака изменета слузница. Сушењето е дотолку поголемо ако правецот на воздухот од клима уредот е насочен директно кон лицето“, објасни овој доктор и даде уште неколку совети:

  1. Редовно дезинфицирајте и чистете ги филтрите на уредот.

  2. Внимание за хронични пациенти кои боледуваат од кардиоваскуларни заболувања, за кои се препорачува умерено ладен простор без нагли промени на температурата на околината.

  3. Не останувајте во изладен простор во мокра облека, бидејќи губењето на температурата и хипотермијата на тие делови од телото е многукратно побрзо.

  4. Посебна претпазливост при користење на клима уредот во присуство на мали деца.

  5. Хидрирајте се со вода и незасладени билни чаеви во климатизиран простор.

  6. Не спијте во климатизирана просторија поради ризик од дехидрација и хипотермија.

  „Климатите не предизвикуваат непријатност, болест и други нарушувања, туку човечкиот фактор кој не знае како да се справи со тоа и не ги почитува правилата и предупредувањата.

  Редовно чистете ја климата
  Има уште една работа на која е важно да се обрне внимание, а многу луѓе не ја сфаќаат сериозно – редовното чистење на климата. Препораката е на секои две години, иако некои велат дека би било добро тоа да се прави пред секое лето.

  Имено, во воздухот може да се размножуваат разни бактерии, габи и мувла, а доколку не се исчисти, може да завршат во респираторниот систем, предизвикувајќи алергии, иритација на очите, сува кашлица… но и сериозни здравствени проблеми.

  Дополнително, погрижете се да има доволно плин во клима уредот, бидејќи зависи дали добро ќе се излади или не, но мајсторот што ја чисти климата ќе ви го провери ова, само известете го.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img