More

  Три јасни показатели дека ви недостасува витамин Б12

  spot_img

  Витаминот Б12 е хранлива материја која помага во одржување на здрави нервни и крвни клетки во телото и помага во создавање на ДНК киселина.

  Витаминот Б12 помага во работата на некои од клучните функции на телото кои помагаат во работата на метаболизмот, нервниот и циркулаторниот систем.

  Кога делови од телото кои зависат од него ќе престанат да го примаат, тоа може да доведе до сериозни проблеми како што се замор, па дури и параноја, пишува Express.

  Вообичаени причини за недостаток на витамин Б12 може да бидат биолошки или диететски. Биолошката причина е анемијата, додека исхраната е веганската исхрана.

  Експертите предупредуваат дека е клучно рано да се препознаат знаците на недостаток на витамин Б12, бидејќи тој може трајно да го оштети организмот.

  Недостатокот на витамин Б12 често се манифестира со нагли или постепени промени во менталното здравје или личноста кои можат да доведат до сериозни симптоми како параноја, пренесува N1 Загреб.

  Најчестите симптоми на недостаток на витамин Б12
  Иако постојат неколку физички симптоми на недостаток на Б12, истражувањата сугерираат дека најчестиот начин на кој се манифестира е во невролошки и психијатриски симптоми.

  Меѓу најчестите невролошки симптоми е парестезијата, состојба во која се развива чувство на печење или чешање на различни делови од телото. Парестезијата покажува дека нервниот систем се бори против недостаток на витамин Б12.

  Еден од симптомите е атаксија, нарушување во кое човекот почнува да губи пофини говори, а моторните вештини почнуваат да опаѓаат.

  Најлошиот симптом што може да се појави е она што научниците го нарекуваат „делириум“. Тоа е пад на бројните когнитивни функции кои се исклучуваат во отсуство на витамин Б12. Делириумот најчесто се манифестира преку параноични мисли дека некој не прогонува, неорганизирани шеми на размислување или аудитивни и визуелни халуцинации. Ако почувствувате некој од овие симптоми, контактирајте со вашиот лекар.

  Биолошки симптоми
  Биолошките симптоми на недостаток на витамин Б12 се различни, но ова се некои од најчестите:

  Брзо дишење или отежнато дишење
  Главоболки
  Дигестивни нарушувања
  Губење на апетит
  Палпитации
  Проблеми со видот
  Чувство на слабост или умор
  Дијареа
  Болен или црвен јазик, понекогаш со чирови во устата
  Ако почувствувате некој од овие симптоми и сте загрижени дека можеби имате недостаток на витамин Б12, задолжително посетете го вашиот лекар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img