More

  Третиот ден Велигден – единствениот добар вторник во годината, денот кога се раѓаат среќни деца

  spot_img

  Светол, Велигденски вторник е вториот ден по Велигден, кога продолжува празнувањето на најголемиот христијански празник, како во црковните служби, така и во домовите на православните верници. До денес важат посебни народни верувања.

  Српската православна црква и нејзините верници го слават Велигден три дена. Во календарот на СПЦ со црвено се означени Велигденската недела, Велигденскиот понеделник и Велигденскиот вторник, пренесува РТС.

  Третиот ден од прославата на Велигден се нарекува и воден вторник, светол вторник, а според верувањата се смета и за најсреќниот ден во годината. Ако на овој ден се роди дете, ќе биде среќно и долговечно.

  Според народното верување, тоа е единствениот добар вторник во годината. Се смета дека на овој ден е добро да се посети или да се оди на пат, а во некои села денес се прават свадби бидејќи се верува дека младенците ќе живеат среќно, долго и ќе имаат многу деца.

  Постарите луѓе исто така веруваат дека ако небото е ѕвездено во вечерните часови на Велики вторник, годината ќе биде исклучително плодна.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img