More

  Топлината може да предизвика сериозна штета во рок од 30 минути

  spot_img

  Во една неодамнешна студија, истражувачите изложиле 20 здрави млади возрасни лица, 21 здрави повозрасни лица и 20 постари возрасни лица со коронарна артериска болест на услови кои ја зголемиле нивната телесна температура за 1,5 °C.

  Оваа изложеност на топлина довела до зголемување на протокот на крв во миокардот, што е крвта што циркулира низ коронарните артерии, како што е објавено во Annals of Internal Medicine.

  Оваа состојба може да резултира со срцев удар

  Според постариот автор на студијата, д-р Даниел Гањон, вонреден професор на Институтот за срце во Монтреал и Универзитетот во Монтреал, за време на изложеност на топлина, телото ја пренасочува крвта на површината на кожата за да ја растера топлината.

  Повеќе за ова на „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img