More

  Тие откриле доволно вода на Марс за да ја покрие целата планета

  spot_img

  Сите индикации покажуваат дека во огромниот слив на Марс има доволно мраз кој доколку се стопи, целата планета би била покриена со повеќе од 1,5 метри вода.

  Новите податоци од орбитата на Европската вселенска агенција што орбитира околу Марс покажуваат дека многу веројатно има огромна количина мраз во огромна депресија – веројатно од вулканско потекло – наречена Медуза Фоса (MFF). Ова е доволно вода, ако мразот се стопи, за да ја покрие целата црвена планета висока 1,5 до 2,5 метри. Да ви дадам идеја: целата формација се протега на 5.000 километри долж Марсовиот екватор и е исто така широка повеќе од 200 километри. Се вели дека мразот во него достигнува дебелина од речиси четири километри.

  Сепак, сиот овој мраз е скриен под слој прашина дебел неколку стотици метри, што ги натера научниците кои ги проучуваат податоците добиени од Марс експрес, како што се нарекува орбитерот, најпрво да помислат дека сливот е исполнет само со наслаги од вулканска пепел, но ново, податоците покажаа дека измерените својства на седиментот не одговараат само на вулканската прашина. „Не можевме да најдеме друг материјал освен воден мраз што одговара на електричните својства што ги најдовме во проучуваните слоеви во MFF“, Том Вотерс, постар научник во Институтот Смитсонијан и главен автор на новиот труд објавен во списанието Geophysical Union. , изјави за New Scientist за истражувањето Research Letters. Иако првите мерења во 2007 година укажаа на можноста областа да се состои и од воден мраз, научниците не можеа да го потврдат тоа поради големите наслаги на вулканска прашина. Сега кога орбитерот „погледна“ подлабоко во седиментите, идејата за тоа што се крие во МФФ е многу појасна.

  Тој го опиша откритието како „особено возбудливо ново откритие“, бидејќи тоа е најголемото наоѓалиште на воден мраз во близина на екваторот на Марс, што е одлична локација за потенцијалните идни истражувачи. Во близина на екваторот, условите се многу поповолни отколку на половите на планетата, слични на Земјата.

  Откритието покренува и нови прашања.

  „Последната анализа го оспорува нашето разбирање за формирањето на рововите на Медуза и покренува онолку прашања колку што одговара“, рече во изјавата Колин Вилсон, научник од проектот Mars Express. „Кога се формирале овие ледени наслаги и каков бил Марс тогаш? Ако можеме дефинитивно да потврдиме дека станува збор за воден мраз, овие огромни наслаги би го промениле нашето разбирање за климатската историја на Марс“, додаде тој. „Секој резервоар со античка вода би бил фасцинантна цел за човечко или роботско истражување“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img