More

  Најлошото време за спиење, според лекарите

  spot_img

  Ако сте како многу луѓе, веројатно останувате будни до доцна во ноќта намерно за да се „фатите“ иако знаете дека би било попаметно да заспиете.

  Експертите, сепак, сметаат дека тоа не е добро и дека е подобро да се придржувате до вашата рутина кога станува збор за спиење.

  Д-р Каран Раџ, кој е познат по споделувањето медицински совети на TikTok, објави видео во кое тврди дека иако не постои совршено време за спиење за секого, постои време кое е лошо за секого.

  Тој објасни дека ако останеме будни во секое време после 22 часот до 4 часот наутро, го зголемуваме ризикот од рак и кардиоваскуларни болести.

  Совети за спиење на д-р Каран Раџ
  Спиеме во циклуси од 90 минути
  Лекарот истакна дека нашиот сон се одвива во циклуси од околу час и половина, „за време на кои преминуваме од NREM во REM спиење“. За време на РЕМ спиењето нашите очи се движат под затворените очни капаци, но за време на NREM тие не се движат.

  И додека циклусите секогаш траат околу 90 минути или малку повеќе, односот на фазите на NREM и REM спиењето се менува како што напредува ноќта. „Во раниот дел од вашиот сон доминира подлабок, поресторативен сон NREM“, рече тој, според Huffington Post UK.

  Но, како што се приближуваме до утрото, „добивате повеќе светлина, РЕМ, сон исполнет со соништа“, додаде тој.

  Поради разликите меѓу луѓето, некои ќе се чувствуваат поспани во 23 часот, додека други ќе сакаат да легнуваат само во 1 часот по полноќ.

  Во зависност од вашиот избран распоред, „ќе има … некои адаптации од страна на телото за да се осигурате дека добивате доволно NREM и REM сон“, рече д-р Раџ.

  Значи, додека лежите секој ден во исто време, не треба да се грижите за вашето здравје, освен во следните случаи, вели овој експерт.

  Кое е најлошото време за легнување?
  Д-р Раџ верува дека „не е важно точното време кога легнувате… со еден исклучок“.

  „Кажи, на пример, легнуваш во три или четири часот наутро. Без разлика на состојбата на вашето тело, вашиот сон повеќе ќе биде во РЕМ фаза и ќе имате помалку длабок, НРЕМ сон“, објасни тој, пренесува Данас.

  Ако се прашувате каков ефект може да има ова, докторот рекол дека „може да ве измори многу, како што знае секој што често менува смени на работа“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img