More

  Светската економија се соочува со иднина на анемичен раст

  spot_img

  Светската економија се соочува со иднина на анемичен раст. Mора повеќе да се направи на полето на продуктивноста, предупреди директорката на ММФ Кристалина Георгиева.

  според ММФ, глобалниот домашен бруто производ (БДП) ќе забави до 3% до 2029 година, што е за околу 1% помалку од 20-годишниот просек пред пандемијата.

  Без зголемување на продуктивноста на глобално ниво, според  најновото истражување од Вашингтон, ќе има значително забавување на растот во развиените земји, што во комбинација со зголемување на јавниот долг може да создаде маѓепсан круг.

  „Сценарио со низок раст, во комбинација со високи каматни стапки, може да ја предизвика одржливоста на долгот, ограничувајќи ја способноста на владите да се спротивстават на економското забавување и да инвестираат во социјални или еколошки иницијативи“, оцени ММФ.

  ММФ оцени дека глобалната стапка на раст постојано забавува од глобалната финансиска криза 2008-2009 година и повика на политички интервенции за да се смени овој тренд.

  -Нискиот глобален раст веројатно ќе влијае на животниот стандард и ќе ги зголеми економските нееднаквости меѓу земјите – велат од ММФ.

  ММФ падот на растот од финансиската криза до денес го припишува на лошата распределба на средствата. Неефикасната распределба на ресурсите меѓу компаниите ја „урна“ продуктивноста.

  „Да немаше грешки во распределбата на средствата, вкупниот фактор на продуктивност можеше да биде 50 отсто поголем, а забавувањето на растот ќе беше помалку сериозно“, се наведува во извештајот на ММФ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img