More

  Лагард најави можност тоа да се случи наредните недели

  spot_img

  Постои голема веројатност за намалување на каматните стапки на ЕЦБ во наредните недели доколку податоците што ги добиваме за инфлацијата го зајакнат нивото на доверба што го имаме, изјави претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард за  ирскиот јавен радиодифузен сервис RTÉ.

  Управниот совет на ЕЦБ ќе се состане за да донесе заклучок за какво било намалување за нешто повеќе од две недели.

  ЕЦБ постави цел да ја задржи инфлацијата на 2% во целата зона.

  -Навистина сум уверена дека ја имаме инфлацијата под контрола. Зошто е тоа? Бидејќи некои од факторите кои имаа големо влијание исчезнуваат. Размислувам за енергетската криза. Размислувам за – она што го нарекуваме тесни грла на синџирот на снабдување, кое постепено се оддалечува. Прогнозата што ја имаме за следната година и следната година е навистина многу, многу блиску до целта, ако не и на целта. Значи, уверена сум дека отидовме во контролна фаза – рече таа.

  Таа рече дека  може да има намалување на каматните стапки само ако ЕЦБ ја исполни целта за инфлација од 2%.

  -Ако податоците што ги добиваме го зајакнат нивото на доверба што го имаме – дека ќе испорачаме инфлација од 2% на среден рок, што е наша цел, наша мисија, наша должност – тогаш постои голема веројатност – вели Лагард.

  Голем број централни банки кои домашната валута ја поврзуваат до еврото ги следат одлуките на Европската централна банка. Така е и со нашата централна банка, па доколку ЕЦБ ги намали каматите тогаш може да се очекува Народна банка да ја намали основната каматна стапка која сега изнесува 6,30%.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img