More

  Фирми „супер корисници“ од Волстрит добивале тајни економски информации

  spot_img

  Американското биро за статистика  (BLS) споделувало  важни економски информации, вклучително и податоци за инфлацијата, со големите фирми од Волстрит, како што се JP Morgan и BlackRock, што го отвори прашањето за  еднаков пристап до информации за сите, објави Blumberg.

  Преписката меѓу финансиските компании и Бирото за статистика прв ја објави „Њујорк тајмс“, според кој агенцијата испратила информации кои не биле достапни за јавноста на избрана група „супер-корисници“.

  Американското биро за статистика тврди дека нема список на „супер-корисници“, но медиумите објавија дека поседуваат докази дека во средината на февруари, еден корисник, на прашањето дали BLC може да го додаде во „листата на суперкорисници“, добил потврден одговор: „Може да бидете додадени на оваа листа“.

  Покрај компаниите „BlackRock“ и „JP Morgan“, меѓу „супер-корисниците“ на владината Агенција има и бројни други банки, хеџ фондови и моќни финансиски компании, како што се „Brevan Howard“, „Millennium Capital Partners“. “, „Цитадела“, „Мур Капитал Менаџмент“, „Економија на висока фреквенција“ или „Номура секјурити интернешнл“.

  Компаниите, меѓутоа одбиле да потврдат дека се на списокот на „супер-корисници на BLS“.

  Откривањето на листата на „супер-корисници“ веројатно ќе поттикне поголем интерес за ширење на економски информации кои влијаат на корпоративниот профит, како и за политиката на Федералните резерви.

  – Ова е срам за агенцијата. Има барем еден докажан случај за споделување на вакви информации. Нашите информации треба да бидат достапни на јавноста. BLS сака да создаде еднаков пристап до информации за сите – изјави Емили Лидел од Бирото за статистика.

  Таа додава дека „сè уште се истражува“ дали BLS споделила други информации со овие привилегирани корисници до кои јавноста немала пристап.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img