More

  Студија: Искуствата блиску до смртта поврзани со активноста на мозокот по смртта

  spot_img

  Хирурзите се подготвувале да му ги отсечат градите на Обри Остин (82) по срцев удар во декември 2020 година, кога тој одеднаш се освестил…

  „Реков: „Почекај малку пред да продолжиш понатаму. Дај ми уште малку анестезија… „Ми требаше една минута за да сфатам дека не сум во истата димензија во која беа лекарите и дека не можеа ни да ме слушнат“, вели Остин, како што пренесува CNN.

  Потоа го гледал неговото тело како „грч низ ребрата“ и лебди над операционата маса додека хируршкиот тим му ги отворил градите, му го извадил срцето и почнал да ја поправа штетата. Наскоро слушнал како некој вели „бубрези“.

  „Двата бубрега престанаа да работат истовремено – знаев дека ме нема. И тогаш отидов на следното ниво“, изјави Остин.

  „Кога се искачив, бев во присуство на Бог – силно присуство – со светлина што светеше зад него. Светлината беше посилна од се што сум доживеал овде на Земјата, но не беше заслепувачка. И таму беше најслаткиот ангел кој ме тешеше и ми рече „Опушти се. Сè ќе биде добро“, и дека ќе морам да се вратам“, рече Остин, кој сега има 82 години.

  „Сега знам дека ме вратија да им кажам на другите за моето искуство“, додаде тој.Она што му се случи на Остин тој зимски ден беше она што експертите го нарекуваат „искуство блиску до смртта“. Тоа може да се случи кога лекарите ќе го вратат лицето во живот откако ќе престане срцето и дишењето – што се случува кога човек ќе умре од која било причина, а не само од срцев удар.

  Милиони луѓе пријавиле искуства блиску до смрт откако во 1960 година била измислена кардиопулмоналната реанимација, попозната како CPR, вели д-р Сем Парнија, лекар за интензивна нега во NIU Langone Health кој ги истражувал феномените со децении.

  Парнија е автор на ново истражување дизајнирано да го открие она што тој го нарекува „скриена свест“ за смртта со мерење на електричната активност во мозокот кога срцето застанува и дишењето престанува.

  „Многу луѓе го пријавуваат истото искуство. Нивната свест станува посилна и пожива, а нивното размислување е поостро и појасно додека лекарите како мене се обидуваат да ги оживеат и мислат дека се мртви“, рече Парнија, вонреден професор на Медицинскиот факултет NIU Гросман во Њујорк.

  „Тие имаат чувство на разединетост и можат да ги видат и слушнат лекарите и медицинските сестри и можеа да пријават што им прават лекарите – со поглед од 360 степени што е необјаснив за нив“, додаде тој.

  Покрај тоа, луѓето често го преиспитуваат целиот свој живот, се сеќаваат на мислите, чувствата и настаните што инаку не би можеле да ги запомнат и почнуваат да се оценуваат врз основа на морални и етички принципи. Тоа е „глобално разбирање на нивното однесување во текот на животот каде што повеќе не можат да се лажат“, рече Парнија.

  Луѓето исто така известуваат дека виделе суштество слично на Бог, за што Парнија вели дека може да се толкува на различни начини: „Ако си христијанин, велиш: „Го видов Исус“, а ако си атеист, велиш: „Јас. го видов ова неверојатно суштество на љубов и сочувство.“ „Има извештаи за ова повеќе од 60 години“.Во студијата, објавена во четвртокот во списанието Реанимација, обучени тимови во 25 болници во Соединетите држави, Велика Британија и Бугарија ги следеа лекарите во просториите каде што пациентите беа „технички мртви“, рече Парнија.

  Додека лекарите вршеле CPR, истражувачките тимови прикачувале уреди кои го мерат кислородот и електричната активност на главата на лицето на умирање. Просечниот обид за реанимација траеше помеѓу 23 и 26 минути. Сепак, некои лекари продолжиле да вршат CPR до еден час, покажа студијата.

  „Реанимацијата е многу напната и предизвикувачка процедура“, рече тој. „Никој од нас не го направил ова претходно, но нашите независни истражувачки тимови беа успешни во извршувањето на процедурите без да се мешаат во медицинската нега на пациентите.

  Активноста на мозокот беше мерена во интервали од две или три минути, кога лекарите мораа да ги прекинат компресиите на градите или електричните шокови за да видат дали срцето на пациентот ќе се рестартира, рече Парнија.

  „Немаше движење. Настана тишина. Потоа земавме мерења за да видиме што се случува. „Откривме дека мозокот на луѓето што минуваат низ смртта е срамнет со земја, што и би го очекувале“, вели Парнија.

  „Но, интересно е што дури и до еден час по реанимацијата, видовме заоблена линија – појава на електрична мозочна активност, иста како што ја имаме кога зборуваме или кога длабоко се концентрираме“, додаде тој.

  Тие шила вклучуваат гама, делта, тета, алфа и бета бранови, според студијата.

  За жал, само 53 луѓе од 567 луѓе во студијата, или 10 проценти, беа вратени во живот. Од нив, 28 луѓе потоа беа интервјуирани за тоа што може да се сетат. Само 11 пациенти пријавиле дека биле свесни за време на CPR, а само шест пријавиле искуство блиску до смрт.

  Сепак, тие искуства беа категоризирани заедно со сведоштвата на 126 преживеани од срцев удар кои не беа во студијата.

  „Можевме многу јасно да покажеме дека искуството на смртта е снимено – чувството на одвоеност, потоа погледнете наназад во вашиот живот, потоа одете на место каде што се чувствувате како дома и потоа препознавате дека треба да се вратите. Тие чувства беа еднакви меѓу луѓето од целиот свет“, вели Парнија.

  Покрај тоа, студијата ги спореди снимените мозочни сигнали со мозочните сигнали снимени во други студии за халуцинации, заблуди и илузии и откри дека тие се многу различни, додаде тој.

  „Успеавме да заклучиме дека смртното искуство на кое се потсетија пациентите беше реално. Тоа се случува со смртта, а постои и мозочен маркер што го идентификувавме. Овие електрични сигнали не се произведуваат како трик на мозокот што умира, како што тврдат многу критичари.

  Дали студијата навистина ја мери свеста?
  Shutterstock
  Некои експерти од областа се помалку убедени во заклучоците од студијата, кои првпат беа презентирани на научни сесии во ноември 2022 година и широко опфатени во медиумите.

  „Овој најнов извештај за постојани мозочни бранови по срцев удар е разнесен од медиумите. Всушност, неговиот тим не покажа врска помеѓу овие мозочни бранови и свесната активност“, рече д-р Брус Грејсон, професор по психијатрија и невробихејвиорални науки Карлсон на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија во Шарлотсвил.

  „Тоа е, оние пациенти кои имале искуства блиску до смрт не ги покажале мозочните бранови за кои станува збор, а оние кои ги покажале тие мозочни бранови не пријавиле искуства блиску до смрт“, изјави Грејсон за Си-Ен-Ен преку е-пошта.

  Грејсон, кој не бил вклучен во новата студија, е ко-уредник на „Прирачникот за блиску до смртни искуства: 30 години истрага“. Тој и кардиологот д-р Пим ван Ломел, холандски истражувач и писател за искуства блиску до смрт, поднесоа коментари до списанието за објавување заедно со новата студија. Тие укажаа на изјавата на студијата дека „двајца од 28-те испитаници имале податоци за ЕЕГ, но не биле меѓу оние со експлицитна когнитивна меморија.

  „Сè што покажа студијата е дека кај некои пациенти постои континуирана електрична активност во главата што се јавува во истиот период кога другите пациенти пријавиле дека имаат NDEs (блиску до смртни искуства)“, рече Грејсон.

  Вистина е дека студијата не можеше да ја поврзе електричната активност со искуството блиску до смрт кај истиот пациент, рече Парнија.

  „Нашиот примерок не беше доволно голем. Повеќето од вклучените во студијата не преживеаја, така што немавме стотици од нив вклучени во истражувањето. Тоа е реалноста“, рече тој. „Од оние кои преживеале и имале читливи електроенцефалограми, 40 отсто од нив покажале дека нивните мозочни бранови станале од целосно рамни до знаци на луцидност.

  Покрај тоа, рече Парнија, луѓето кои преживуваат често имаат фрагментирани спомени или забораваат што доживеале поради тешките седации на интензивна нега.

  Отсуството на евиденција не значи отсуство на свесност“, рече Парниа. „На крајот на денот, она што го велиме е: „Ова е големата непозната. Ние сме на непозната територија.“ А клучот е дека тоа не се халуцинации. Ова е вистинското искуство кое доаѓа со смртта“, заклучил докторот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img