More

  По праските и сливите, тука се и спорните краставици, кои не стигнаа на словенечките полици

  spot_img

  На државната граница предмалку беше запрена пратка со краставици од Србија, во која е откриено претерано големо присуство на фунгицидот металаксил. Според европскиот брз информативен систем за храна и добиточна храна, Словенија наредила да се уништи пратката, па краставиците не стигнале на словенечкиот пазар. Тоа беше повеќе од 18 тони краставици.

  Според средината на објавувањето на веб-страницата на Европскиот брз информациски систем за храна и храна за животни (RASFF), во примерокот од 4 септември откриени се 0,025 милиграми од оваа супстанца по килограм, додека дозволената количина е 0,01 милиграми по килограм. .

  Според РАСФФ, Словенија наредила уништување на пратка свежи краставици кои биле наменети за понатамошна обработка. Така, краставиците се уште не се пристигнати на пазарот, се наведува.

  Металаксил фунгицид се користи за заштита на растенијата од лошо влијание, растителна болест во која заболените растителни делови се сушат или умираат. Металаксил не е означен како опасен на веб-страницата на RASFF.

  Министерството за земјоделство, шумарство и храна потврди дека Управата за безбедност на храна, ветеринарна медицина и заштита на растенијата на Република Словенија на 4 септември земала мостри од пратка со краставици во вкупна количина од 18.168 килограми. „Анализата покажа дека е надмината горната гранична вредност за металаксил, инаку проценката на ризик покажа дека храната е безбедна. Краставиците не беа ставени на полиците на продавниците и не стигнаа до крајниот потрошувач“, објаснуваат оттаму.

  Две лаборатории – различни резултати
  Како што објави N1 Белград доцна во четвртокот попладне, според српското Министерство за земјоделство, процесот на анализа на пратката сè уште не е завршен. Според информациите што српската фитосанитарна инспекција ги добила од колеги од Словенија и извозници, од две лаборатории добиле различни резултати.
  Едната анализа покажала поголемо присуство на металаксил фунгицидот од дозволеното, додека другата покажала присуство во дозволените граници. Во меѓувреме, српската фитосанитарна инспекција веќе презеде контролни мерки кај извозниците и производителите.

  Словенечката управа за безбедност на храна неодамна објави дека годинава во рамките на официјалната контрола до 24 август се земени 11 примероци на овошје и зеленчук со потекло од Србија, а анализите на еден примерок праски покажале присуство на остаток од пестицидот хлорпирифос-етил.

  По добиените информации дека во Србија е дозволена интервентна употреба на споменатиот пестицид во производството на цвекло, а врз основа на информациите дека праските од Србија не се усогласени, управата ги заостри контролите на увозот. Како што објавивме, Словенија веќе во август ги враќала праските во Србија поради хлорпирифос. Истото го направија и во Хрватска, каде во август во Србија беа вратени праски, а потоа и сливи.

  Во меѓувреме, деновиве се појавија обвинувања дека управата им прикрила некои клучни информации од потрошувачите во врска со српските праски и полските сливи. Како што објавивме, нездрави полски сливи не продавале само „Спар“, како што соопштија, туку и некои други трговци. Од управата не откриваат кој сите ги продавал спорните сливи.

  „Администрацијата не објавува информации за оператори кои биле приматели на одредена несоодветна храна, доколку храната што била предмет на повлекување/отповикување е истечена или, со оглед на природата на храната, постои оправдана претпоставка дека не е подолго на продажба. Администрацијата исто така не објавува информации за оние оператори кои ја примиле храната, но не се одговорни за извршување на повлекувањето/отповикувањето“, објаснуваат оттаму.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img