More

  Зголемен е бројот на проститутки во Германија, има се повеќе Украинки

  spot_img

  Со оглед на тоа што ограничувањата поради коронавирусот сега се минато, бројот на официјално регистрирани проститутки во Германија ќе се зголеми на 28.280 во 2022 година, што е зголемување за 19 отсто во споредба со претходната година, објави во петокот Федералниот завод за статистика.

  „Причината за ова зголемување е веројатно целосното укинување на какви било ограничувања поврзани со коронавирусот во април 2022 година“, се вели во соопштението.

  Според податоците од 2019 година, регистрирани пред коронавирусот да предизвика широко распространети затворања, 40.370 луѓе биле регистрирани како сексуални работници.

  Според германскиот Закон за заштита на проститутките од 2017 година, проститутките мора да бидат регистрирани, иако илегалните активности сè уште постојат.

  Последните податоци покажуваат „значителен пораст на бројот на проститутки од Украина“, соопшти германската канцеларија, истакнувајќи дека во 2022 година биле регистрирани 470 украински проститутки во споредба со 180 во 2021 година, што е зголемување за 161 отсто.

  Минатата година имало 5.200 сексуални работнички со германско државјанство или 18 отсто од вкупниот број. Најчести странски државјани меѓу нив се Романците, кои сочинуваат 35 отсто, потоа Бугарите – 11 отсто и Шпанците – 6 отсто.

  Федералното биро за статистика, исто така, објави дека бројот на установи за проституција, како што се борделите, се зголемил минатата година, при што 2.310 такви установи имаат лиценца во споредба со 2.290 установи во 2021 година.

  Нерегистрираните занаети и проститутките не се вклучени во статистиката, велат од Заводот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img