More

  Страшен феномен во Европа: Деца се убиваат со калашникови, се отвораат соби за мачење во бродски контејнери

  spot_img

  Масивната трговија со дрога низ Европа поттикнува невидени нивоа на насилство. Нарко бандите отвораат комори за мачење низ целиот континент, вооружувајќи дури и деца, предупредуваат полициските агенции.

  Деца пукаат во други деца со калашникови. Адолесцентите истовараат кокаин од контејнерските пристаништа. Комората за мачење е скриена меѓу контејнерите за транспорт во Холандија.

  Како што пишува ПОЛИТИКО, ова не е филмско сценарио, туку нова реалност за делови од Европа благодарение на рекордниот број илегални наркотици кои влегуваат и излегуваат од континентот. Пазарот на дрога сега вреден десетици милијарди евра ги охрабрува завојуваните групи да се вклучат во невидено ниво на насилство, предупредија европските лидери.

  На прес-конференцијата што ја одржаа Европската агенција за спроведување на законот, Европол и Европскиот мониторинг центар за дроги и зависности од дроги (EMCDDA), беше претставен најновиот преглед на европскиот пазар на дрога, проценет на околу 30 милијарди евра годишно. Увозот на кокаин и извозот на екстази достигнаа рекордно ниво во 2022 година, а најголем дел од насилството е поврзано со кокаинот и канабисот.

  Алексис Гусдел, директор на ЕМЦДДА, рече дека Европа сега гледа нивоа на насилство поврзано со дрога слични на оние во Централна и Латинска Америка. „Тоа е дел од секојдневниот живот во Европската унија“, рече тој.

  Извршниот директор на Европол, Кетрин Де Боле рече: „Најдовме дури и комори за мачење. Никогаш порано не сме го виделе ова. Тоа беше направено во Латинска Америка, но не и во ЕУ“, рече таа на прес-конференцијата.

  Возраста на луѓето кои работат на илегалните пазари на дрога е исто така растечка загриженост. Бандите во Марсеј сè почесто вработуваат тинејџери како стражари или дилери, што доведува до тоа децата меѓусебно да се убиваат со калашникови. Властите во пристаништата во Антверпен и Ротердам фатиле десетици тинејџери на кои им биле платени да вадат товари кокаин од контејнери за транспорт.

  Официјалните одговори се различни. Некои политичари бараат построги казни и поголеми буџети за осигурување, додека други тврдат дека забраната за лекови едноставно не функционира и дека е дојдено време да се легализира пазарот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img