More

  Советник открива кој збор може да го уништи речиси секој брак

  spot_img

  Расправиите или несогласувањата се природен дел од бракот. Колку и да го сакаме партнерот, толку се лутиме или вознемируваме еден на друг, веројатно почесто отколку што би сакале да признаеме.

  Можеме да избереме да ги „разнесеме“ затоа што знаеме дека тие се единствената личност која ќе не сака „без разлика на се“. Меѓутоа, никогаш не е соодветно да користите еден збор кога се расправате со вашиот сопружник, вели брачната советничка Дебора Мекфејден.

  „Зборот на кој се повикувам е „развод“, штом ќе го кажеме тој збор, не можеме да го вратиме назад. Користењето на зборот „развод“ може да има штетно влијание врз вашиот брак, што може да предизвика непоправлива штета“, советникот. вели „YourTango“. Таа нашла три причини зошто зборот е толку штетен за употреба за време на расправија.

  Манипулација
  „Можеби го вметнувате зборот „развод“ во вашите аргументи за да го натерате вашиот сопружник да замолчи“. Го кажуваш зборот, надевајќи се дека расправијата ќе заврши и ќе го постигнеш својот пат и ќе избегнеш понатамошна дискусија“, објаснува Мекфејден.

  Сепак, тој тврди дека тоа е чиста манипулација и дека во тој момент можеме да го добиеме она што го сакаме, но проблемот сепак постои и ќе се повтори.

  Тоа предизвикува стрес и анксиозност
  Разводот се чувствува како ултиматум за нашиот сопружник, и никој не сака ултиматуми. Тие прават да се чувствуваме заробени од личноста која би требало да не сака повеќе од кој било друг на светот.

  „Кога ќе го изговорите зборот „развод“, вашиот сопружник може да одлучи дека е подобро за него да ризикува да ја изгуби вашата љубов, а можеби и самата врска.

  Ова предизвикува стрес и вознемиреност кај вашиот сопружник кога станува збор за безбедноста и издржливоста на вашиот сопружник. брачен однос“, предупредува советничката.

  Тоа го тера вашиот партнер да размислува за развод
  Кога нашиот сопружник ќе го слушне зборот „развод“ што се користи во нашите дискусии, тој може да го слушне како закана.

  „Без разлика колку долго сте во брак, не треба да зборувате за развод освен ако тоа не е токму она што мислите да го правите. „Не го употребувајте тој збор во жарот на расправија како закана да си обезбедите „победа“ со тоа што ќе го присилите вашиот сопружник да се откаже“, советува Мекфаден.

  Заканувачкиот развод никогаш не е начин за решавање на проблемите во врската. Ако го користиме тој збор секогаш кога се расправаме со сопружникот, тие би можеле да стигнат до точка каде што мислат: „Само да ставиме крај на агонијата и да се разведеме“.

  Можеби тоа не ни беше намерата, но сега стана реалност за која никогаш не мислевме дека всушност ќе се случи.

  „Престанете да го користите овој збор во вашите аргументи и почнете да работите на вашите проблеми“, вели советникот.

  Понекогаш дури и едноставните работи можат да станат големи проблеми, ако избегнуваме да зборуваме за нив кога се вжештуваат разговорите или ако се закануваме дека ќе ја прекинеме врската ако не го добиеме она што го сакаме, пренесува Index.hr.

  „Се додека сте во врска заедно, ќе има моменти кога не се согласувате. Расправии ќе се случат, но тоа не значи дека ќе се разведете. Научете како да се борите и праведно да ги решавате конфликтите. Ако ви треба помош, најдете добар советник кој може да ви понуди насоки за подобар и посреќен брак“, заклучил Мекфаден.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img