More

  Смртоносните напади врз животни се многу пошокантни отколку што се мислеше

  spot_img

  Ефектот од фаталните судири на возила врз животните е „многу пошокантен“ отколку што се мислеше, предупредија британските научници, врз основа на анализа на животинската популација ширум светот.

  Утврдено е дека судирите со возила на патиштата се најчеста причина за смрт кај речиси една третина (28 проценти) од испитуваните 150 популации на животни – почеста од болеста, ловот и грабежот.

  Научниците велат дека нивното откритие, неодамна објавено во списанието Biological Reviews, сугерира дека некои популации на цицачи можеби достигнуваат „пресвртна точка“, критичен праг што може да има неповратни последици.

  „Размерот на фатални судири на возила со животни е многу пошокантен отколку што претходно се замислуваше и јасно укажува на можна точка на пресврт за некои диви популации“, рече водечкиот истражувач Лорен Мур од Универзитетот Нотингем Трент.

  „Иако необработените податоци за бројот на убиени животни понекогаш може да изгледаат релативно ниски, фаталните судири на возила со животни директно и индиректно придонесуваат за стапката на смртност што ја надминува стапката на репродуктивност, оставајќи ги популациите ранливи“, додаде таа.

  Мур и нејзините колеги прегледале 83 студии кои ја разгледувале смртноста на 69 видови цицачи.

  Две студии, кои се фокусираа на Обединетото Кралство, открија дека патиштата се одговорни за 29 отсто од смртноста на порове и 25 отсто од смртноста од ежи.

  Мур рече дека истражувањето на порове покажува дека времето, парите и напорот вложени за лекување на болни или повредени животни се „поништуваат по патиштата“ и дека „напорите да се помогне и повторно да се воведат загрозените видови ќе бидат ограничени на патиштата“.

  Видовите кои најверојатно ќе бидат убиени на патиштата во светот вклучуваат тасмански ѓаволи (роден во Австралија), американски тетреб, сиви лисици на островот (роден во Калифорнија), африкански диви кучиња (родени во субсахарска Африка) и верверички на Брајант (роден во Северна Америка).

  Групата, исто така, откри дека кај некои популации на животни, до 80 проценти од смртноста е предизвикана од судири со возила.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img