More

  Складиштата за гас во Европа се полни. Еве што доведе до тоа

  spot_img

  Европа во моментов има целосно складирање на гас поради комбинацијата на топлото време и успешната набавка. Значителен пад имаше и на цените на бензинот, кои сега се помалку од една третина од она што беа за време на летниот врв.

  Сè на сè, Европа сега има повеќе гас отколку што може да користи, според Блумберг.

  Секако, сè уште е можно да се влезе во ризичен период. Многу зависи од времето, а екстремниот студ може да ја поттикне Европа да дојде до своите резерви за кратко време. Владите, исто така, стравуваат од дополнителна саботажа на електраните, што може да влијае на пазарот.

  Сепак, ситуацијата во Европа во октомври, што се однесува до гасот, е многу подобра отколку што можеа да се надеваат политичарите.

  Снабдувањето со гас од Русија од минатата година постепено се намалува. Протокот на клучниот гасовод „Северен тек“ беше прекинат извесно време ова лето, дури и пред експлозиите.

  Благите временски услови засега се идеални за ограничена побарувачка, но европските лидери се загрижени дека пониските цени на бензинот, во споредба со летните, би можеле да поттикнат поголема потрошувачка со намалувањето на температурите.

  „Европската презаситеност на гас се очекува да трае најмалку до декември 2022 година. Малку е веројатно дека подолг студен период би можел да ја зафати Европа во ноември“, рече Џакомо Масато, аналитичар и метеоролог во италијанската енергетска компанија Илумија.

  Европските земји купуваа многу течен природен гас (LNG) во текот на летото со цел да ги наполнат своите складишта и да обезбедат покриеност на зимската побарувачка. Според првичната цел, нивото на складиран гас до 1 ноември требаше да биде 80 отсто, но оваа цел беше значително надмината. Но, бидејќи ЛНГ продолжува да тече, побарувачката за капацитет на ЛНГ останува силна. Нема многу од нив во Европа, делумно затоа што континентот долго време се потпира на гасот што доаѓа од Русија. Затоа бродовите стојат во ред пред терминалите за ЛНГ. Германија и Холандија инвестираа во нови капацитети и се очекува дел од нив да започнат со работа за неколку месеци.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img