More

  Симптоми на листериоза – инфекции предизвикани од конзумирање на храна контаминирана со листерија

  spot_img

  Листериозата е бактериска цревна инфекција која се јавува после јадење храна контаминирана со бактерии од родот Listeria, најчесто Listeria monocytogenes. Оваа бактерија е широко распространета во природата, може да се најде во почвата, водата и дигестивниот тракт на животните. Како што објаснува Градскиот завод за јавно здравје од Белград на својата веб-страница, зеленчукот може да биде загаден со оваа бактерија преку почвата. Храната може да се контаминира за време на процесот на подготовка, па бактериите може да се размножат до нивоа што може да предизвикаат болест при дистрибуција или складирање на храната.

  Објавувајќи дека производите на Wudy се повлекуваат од пазарот во Србија (и регионот) поради присуство на бактерија листерија, Управата за ветеринарство соопшти дека листеријата може да предизвика труење со храна, „особено кај чувствителните категории на население“.

  Градскиот завод за јавно здравје во Белград на својата веб-страница посочува дека бактеријата листерија може да расте во температурен опсег понизок од 0⁰ C до 45⁰ C, па затоа преживува и се размножува на нормални температури во фрижидерот, што ја прави особено опасна.

  Добрата термичка обработка, готвењето и печењето, како што се посочува, ги уништува бактериите.

  Сепак, храната што не е изладена на температура во фрижидерот, како и храната што се ладила премногу бавно, е изложена на зголемен ризик од размножување на бактерии.

  „Кај храната со висок ризик што се чува во фрижидер, како што се меко сирење, неварено млечно сирење, паштета, пушена риба, исечено месо, исечени сувомеснати производи, присуството на оваа бактерија во кој било број е значајно за јавното здравје, бидејќи постои можност за негово растење и размножување при складирањето“, велат од Градскиот завод за јавно здравје во Белград.

  Симптоми на инфекција
  Како што е наведено, постојат две клинички форми на листериоза: неинвазивна и инвазивна.

  „Неинвазивната листериоза е лесна форма на болеста, а симптомите вклучуваат дијареа, треска, главоболка и болки во мускулите. Инкубацијата е кратка и трае неколку дена“, посочуваат од Институтот.

  Меѓутоа, инвазивната листериоза е посериозна болест.

  „Инвазивната листериоза главно се јавува кај високоризични популациони групи. Станува збор за бремени жени, заболени од рак, заболени од СИДА, за пациенти со трансплантација на органи и други лица со ослабен имунитет, за стари лица и доенчиња. Симптомите на оваа форма на болеста вклучуваат треска, главоболка, вкочанет врат, повраќање, губење на рамнотежа, а во потешки случаи може да дојде до губење на свеста, конвулзии и парализа на различни мускули. Просечната инкубација е од една до две недели, но може да се движи од неколку дена до 90 дена“, наведуваат од Градскиот институт.

  Дијагнозата на листериозата се поставува врз основа на клиничката слика и откривање на бактерии во крвта, цереброспиналната течност (CSF), новороденчето мекониум, како и од измет, повраќана содржина, храна или добиточна храна.

  „Листериозата се лечи со антибиотици. Многу е важно рано да се дијагностицира болеста и да се започне со терапија. Најдобар начин да се спречи листериозата е да се спречи можноста за контаминација на храната за време на производството и преработката. Важно е термичка обработка на храна од животинско потекло, пастеризација на млеко и млечни производи, миење на зеленчукот пред јадење. На бремените жени им се препорачува да избегнуваат конзумирање на меки сирења и сувомеснати месни производи“, заклучува Градскиот завод за јавно здравје од Белград.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img