More

  Што открива абдоминалниот ултразвук: Кои промени се видливи, а кои не

  spot_img

  Може да се случи абдоминалната аорта да е во ред со години и наеднаш да се појави аневризма, која може да биде многу опасна.

  Абдоминалниот ултразвук може да покаже многу работи, но не се гледаат сите органи во желудникот и не можат секогаш да се забележат сите промени.

  „Има ситуации кога имаме изоехоични промени на црниот дроб, што значи дека промените не се видливи, дека изгледаат како ткиво на црниот дроб, но тоа се ретки случаи. Можеме да видиме, односно со ултразвучен преглед на црниот дроб, промени како цисти, хемангиоми, некои калцификации на црниот дроб, може да видиме и промени на жолчното кесе, како полипи, камења или тиња во жолчното кесе. Сето тоа може да се види со ултразвучен преглед“, рече во емисијата „РТС Ординација“ радиологот д-р Владимир Синицки. Тој додава дека панкреасот понекогаш потешко се гледа, ако пациентот не е добро подготвен и ако има многу гасови.

  Д-р Синицки објаснува и дека некои шупливи органи како желудникот, тенкото и дебелото црево не можат да се видат со абдоминален ултразвук.

  Со овој преглед јасно се гледа и абдоминалната аорта. Особено кај постари пациенти, кои имаат хипертензија, многу е важно дали имаат аневризма на абдоминалната аорта, или зголемување на голем крвен сад во желудникот. Ако имаат аневризма, тоа може да доведе до пукање на крвен сад, или пукање, што е многу опасно и може да доведе до фатални последици.

  Може да се случи абдоминалната аорта да е во ред со години и наеднаш да се појави аневризма.

  Радиологот објасни дека тоа може да се случи кај пациенти со висок крвен притисок и дека им се советува еднаш годишно да прават ултразвучен преглед на желудникот.

  При ултразвучниот преглед на желудникот најпрво се стартува црниот дроб, се мери големината на црниот дроб и се гледа дали има промени во него. Потоа се испитува жолчното кесе и се проверува дали има полипи, тиња или други промени. Ако има рак, може да се види со ултразвук. Исто така, може да се види слезината и дали има хемангиоми, цисти или зголемување на слезината.

  „Ултразвучниот преглед на простатата е само еден од прегледите што ги прават уролозите. Како радиолози можеме да видиме дали има фокални промени, дали има хиперплазија на простата, односно зголемување на простатата и после тоа да го советуваме пациентот доколку има потреба да оди на подетален уролошки преглед“, објасни др. Синицки.

  Докторот објаснува дека е добро кога лекарскиот извештај вели дека нема фокални лезии, тоа значи дека нема патолошки промени на ниту еден орган. Доколку се случи да има фокална лезија, тогаш се испитува за каква промена се работи, дали е бенигна или малигна.

  На прашањето дали лицето со зголемена абдоминална аорта доживува посилни пулсирања на средината на стомакот, радиологот д-р Владимир Синицки вели дека пулсирањата се важен симптом и советува доколку некој чувствува посилни пулсирања во стомакот, да оди на ултразвук. преглед на абдоменот и проверка на големината на абдоминалната аорта и нејзините ѕидови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img