More

  Шокантни резултати од тестот за детска паста за заби: Што се крие зад кратенката CI 77891

  spot_img

  ÖKO-TEST тестираше различни детски лакови и даде многу лоши оценки. Една од причините: титаниум диоксид – боја која потенцијално го оштетува генетскиот материјал.

  Имено, три од шест паднале на дополнителниот тест.

  Инаку, ÖKO-TEST веќе ги тестираше детските пасти за заби во февруари 2023 година. Бидејќи титаниум диоксид, кој е забранет во храната, беше пронајден во неколку производи, ÖKO-TEST тестираше и други детски пасти во априлското издание.

  Од шест нови производи, само еден производ добил „добра“ оцена. Останатите два лакови се уште се „задоволителни“. Останатите три детски лакови не успеваат со оцена 6 („не задоволува“).

  Освен титаниум диоксид, ÖKO-TEST го критикува и фактот дека „дозирната форма за паста за заби што содржи флуор е дека е тешко да се постигне контролирана доза на паста со големина на ориз или грашок“.

  И двајцата губитници паѓаат на паста за заби Nenedent од Dentinox и Prokudent Kids со вкус на јагода од Rossmann. Двата производители наведуваат дека се во процес на повторно лансирање. Овие треба да бидат достапни без титаниум диоксид од третиот квартал на 2023 година.

  Пастата за заби Alverde Kids и dm гелот за нокти добиваат „добра“ оцена, пишува магазинот Fenix.

  Според ÖKO-TEST, премногу детски пасти за заби сè уште содржат бела боја со титаниум диоксид (број 2/2023). Не може да се исклучи дека го оштетува генетскиот материјал, а ќе биде забранет во храната од август 2022 година.

  Титаниум диоксид во моментов е сè уште дозволен во козметиката – која вклучува и паста за заби. ÖKO-TEST успеа да ја открие супстанцијата во вкупно пет од 24 детски пасти за заби.

  Еве на што треба да обрнете внимание: Доколку производителот користи титаниум диоксид, тоа мора да се забележи на пакувањето. Бојата обично се крие зад CI 77891 kratenkat.

  Ефтин лак победи
  Вкупно четири гола се покажаа како „многу добри“.

  Две од нив доаѓаат од Кауфланд: Bevola Naturals Strawberry и Raspberry Bevola Kids Strawberry паста за заби (од Амазон) и Tabaluga Kids Strawberry паста за заби (од Едек) се исто така меѓу победниците на тестот.

  Сите тие ги импресионираат тестерите со доволна содржина на флуор од 1.000 милиграми по килограм и без сомнителни состојки.

  Познати губитници
  Вкупно шест бодови за децата кои паднале на тестот. Еден производ е „лош“ (оцена 5), другите пет капки се оценети како „незадоволителни“ (оцена 6). Меѓу губитниците се познати производи, како што се Blend-A-Med Blendi Gel со вкус на јагода, Odol-Med 3 Erste Zähne и Odol-Med 3 Milchzahn Milde Minze.

  Покрај веќе споменатиот титаниум диоксид, лабораторијата во нив открила и PEG/PEG деривати. Многу од нив се сметаат за високо токсични, мутагени, тератогени и канцерогени. Затоа, подобро е да не ги купувате овие пасти за заби за деца.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img