More

  Сезонците во Хрватска имаат посебни барања – Без плата повисока од 1.300 евра нема работа

  Три четвртини од Хрватите (76%) работеле во текот на сезоната барем еднаш во текот на својата кариера, покажуваат податоците од истражувањето спроведено од порталот за вработување Мој посао.

  Во испитувањето учествувале 500 испитаници кои презентирале различни мотиви за вршење сезонска работа. Третина (33%) изјавиле дека за време на школувањето и студирањето извршувале сезонски работи за да си го надополнат буџетот. Слично на тоа, 22% од луѓето работеле сезонски работи веднаш по завршувањето на училиштето и пред да најдат работа во својата професија. За 26% од испитаниците, сезонските работни места биле начин да се пополни паузата помеѓу постојаните работни места.

  Интересно е што висината на платата е само на трето место, а слободните денови и работни часови се нешто помалку важни за луѓето во ваков вид на вработување.

  Според истражувањето, најголемите предности на сезонската работа се стекнувањето нови знаења и вештини (68% од испитаниците), запознавање нови луѓе (61%) и платата, која обично е значително повисока отколку во случајот преку целата година. вработување (54%). Тука се и престојот на море (45%) и интересната и атрактивноста на работата (44%), а само шест проценти од луѓето сметаат дека сезонската работа нема предности.

  Од друга страна, најголемите недостатоци на работата во сезоната е ограниченото времетраење, долгите работни денови, несоодветното сместување и прениската плата и одвоеноста од семејството.

  Кога станува збор за просечната плата, очекуваната месечна нето-плата за сезонско работно место изнесува 1.307 евра нето, што е за 6% повисока од ланската.

  Посакуваниот месечен приход зависи и од видот на работата:

  -Келнерите очекуваат просечна месечна плата од 1.408 евра,

  -Готвачите би сакале да добијат минимум 1.482 евра за својата работа,

  -Собари и собарки  очекуваат минимум 1.145 евра месечно,

  -Рецепционерите сметаат дека за својата работа треба да заработат минимум 1.259 евра,

  -Продавачите очекуваат просечна плата од 1.105 евра,

  -Магационерите очекуваат 1.050 евра во сезоната, а

  -Асистентка во кујната очекува 1.322 евра.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img