More

  Седум работи кои можат да го подобрат менталното здравје на децата и тинејџерите

  spot_img

  Овој период од годината може да биде тежок. Новогодишната возбуда заврши, а кратките денови и лошото време во комбинација со враќањето на работа значи дека почетокот на јануари за многумина може да биде борба. Сите овие фактори можат да влијаат на менталното здравје на децата и тинејџерите, но има работи што родителите можат да ги направат за да помогнат. Еве неколку совети.

  1. Рутина
  Поставувањето дневна рутина е еден од начините на кои можеме да воспоставиме чувство на стабилност кај децата. Ова значи дека ќе знаат што да очекуваат тој ден, што им помага да се чувствуваат безбедно. Кога креирате рутина за малечкото, важно е да размислувате за балансиран начин на живот.

  Значи, важна улога играат и доволно сон, хранливи оброци и редовно вежбање, пишува Mirror.

  2. Безбедна средина
  Важно е децата да се чувствуваат удобно да го изразат она што го чувствуваат, без да се грижат дека ќе влезат во неволја. Ова не мора секогаш да биде едноставен разговор во седечка положба. Активностите како што се цртање и боење исто така можат да бидат начини за децата да ги изразат своите емоции.

  3. Заедничко семејно време
  Позитивните интеракции со семејството и старателите се клучни за менталното здравје на младите. Прошетка во парк или играње игра на табла заедно може да бидат одлични начини за поврзување. Сепак, децата не секогаш сакаат да ги прават овие активности и ако се спротивстават, можеме да ги прилагодиме на нивните интереси.

  4. Независност
  Дел од растењето е да ја пронајдете сопствената независност. За да им помогнеме на тинејџерите да го направат тоа, можеме да ги научиме на вештини за решавање проблеми и одлучување. Еден начин е да ги вклучите во разговори во кои, како дете, не би биле вклучени.

  5. Управување со времето
  Урамнотежувањето на академскиот и личниот живот е борба за многу тинејџери, а управувањето со времето е витална животна вештина. Создавањето распоред за домашни задачи, активности и релаксација може да биде корисно. Но, наместо само да им наметнуваме распоред, треба да ги вклучиме во создавањето.

  6. Реални очекувања
  Поставувањето реални очекувања е клучно за поттикнување на доброто ментално здравје. На пример, ако децата ни кажат дека тој ден добиле лоша оценка, но гледаме дека дале се од себе, тогаш тоа е во ред. Социјалните мрежи често создаваат нереални очекувања кај тинејџерите, па затоа треба да разговараме со нив.

  7. Комуникација
  Добрите комуникациски вештини се неопходни во секоја фаза од животот. Тие можат да го направат животот полесен и помалку стресен за нашите тинејџери. Комуникацијата со пријателите, изразувањето чувства на мирен начин, поставувањето граници и слушањето со емпатија се добра основа, пренесува Индекс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img