More

  „Кумот на вештачката интелигенција“ поднесе оставка од Google: „Опасностите од вештачката интелигенција се страшни“

  spot_img

  Човекот кој многумина го нарекуваат кум на вештачката интелигенција ја напушти својата работа и предупреди на „сè поголемите опасности од развојот на полето на вештачката интелигенција“. Џефри Хинтон (75) во интервју за Њујорк Тајмс најави дека се повлекува од Гугл, велејќи дека сега се кае за својата работа.Тој за Би-Би-Си изјави дека некои од опасностите од чет-ботови со вештачка интелигенција се „прилично страшни“. „Тие не се поинтелигентни од нас во моментов, колку што можам да видам. Но, мислам дека тие би можеле да бидат наскоро“, рече тој. Пионерското истражување на д-р Хинтон за длабоко учење и невронски мрежи го отвори патот за сегашните системи за вештачка интелигенција како ChatGPT.

  Но, британско-канадски психолог и компјутерски научник изјави за Би-Би-Си дека четбот наскоро би можел да го надмине нивото на информации складирани од човечкиот мозок.

  „Во моментов гледаме работи како GPT-4 кои ја засенуваат личноста во обемот на општо знаење што го имаат. Во однос на расудувањето, не е толку добро, но веќе е во однос на едноставни објаснувања. Со оглед на брзината на напредокот, очекуваме тој да се подобри прилично брзо. Затоа мора да бидеме загрижени“, изјави тој за Би-Би-Си, пренесува Индекс.

  „Кошмарно сценарио“
  Во написот на Њујорк Тајмс, Хинтон се осврна на „лошите луѓе“ кои би се обиделе да користат вештачка интелигенција за „лоши работи“. На прашањето на Би-Би-Си да појасни, тој одговори: „Ова е само еден вид најлошо сценарио, еден вид кошмарно сценарио. Можете да замислите, на пример, некој како рускиот претседател Владимир Путин кој решил да им даде на роботите способност да создаваат свои подцели“.

  Научникот предупреди дека ова на крајот може да „создаде подцели како „Треба да добијам повеќе моќ““. „Дојдов до заклучок дека видот на интелигенција што ја развиваме е многу различен од интелигенцијата што ја имаме. Ние сме биолошки системи и тоа се дигитални системи. А големата разлика е во тоа што со дигиталните системи имате многу копии од истиот модел на светот“, рече тој.

  „И сите овие копии можат да учат одделно, но веднаш го споделуваат своето знаење. Значи, тоа е како да имаш 10.000 луѓе и секогаш кога еден човек ќе научи нешто, секој автоматски го знае тоа. И така овие четботови можат да знаат многу повеќе од која било личност“, заклучува тој.

  Хинтон исто така рече дека има уште неколку причини поради кои се откажал. „Еден ден ќе наполнам 75 години. Значи, време е да се пензионираме. Втората е – всушност сакам да кажам некои добри работи за Google. И тие се покредибилни ако не работам за Гугл“, вели тој.

  Тој нагласи дека не сака да го критикува Google и дека технолошкиот гигант е „многу одговорен“.

  „Остануваме посветени на одговорен пристап кон вештачката интелигенција. Континуирано учиме да ги разбираме новите ризици додека смело иновираме“, рече главниот научник на Google, Џеф Дин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img