More

  Се смеете за време на оргазам? Еве што значи тоа

  spot_img

  Смеењето за време и по сексот не е невообичаена појава.

  Смеата не зближува со нашите партнери во текот на целата врска. Кога се шегувате, се смеете и се смеете многу, тоа значи дека сте среќни заедно. Всушност, една студија докажа дека времето што го поминувате во смеење со партнерот е директно поврзано со квалитетот на врската.

  Затоа, смеењето за време на секс може да се сфати како продолжение на убавото чувство кое го имате со партнерот. Тоа може да значи и дека сте во добри односи со себе, односно тоа е последица на опуштеност во односот и задоволство со себе, објаснува психологот Станислава Пуач Јовановиќ за Happiness.com.

  Научното истражување го поврзува смеењето со емоционалната поврзаност и задоволството од врската. Смеата ни помага да се поврземе со партнерот во различни фази од врската и го подобрува квалитетот на врската. Значи, можно е да се смееме за време на сексот затоа што се чувствуваме опуштено и удобно, бидејќи смеењето може да ги „победи“ непријатните моменти и да ја ослободи напнатоста.

  Секреција на окситоцин
  Хемиски, смеењето за време или после секс е поврзано со ослободување на хормонот окситоцин, познат како „хормон на љубовта“, како што го нарекуваат научниците поради неговата поврзаност со оргазам, љубов, поврзување, сексуално задоволство и пониски нивоа на стрес и болка. .

  Затоа, кога вашето тело е исполнето со окситоцин за време на сексуалниот однос, природно е да почувствувате потреба да се смеете. Истото хемиско објаснување може да се примени и за смеење после секс. Тоа е едноставно продолжение на задоволство и бодрост.

  Пет начини на кои смеата и сексот се поврзани
  Кога ќе ја вклучите смеата во вашиот сексуален живот, комбинирате два феномени кои природно одат рака под рака. Зошто? Бидејќи тие се многу слични по нивниот ефект врз телото.

  1. И смеата и сексот можат да ја ублажат анксиозноста. Како што споменавме претходно, окситоцинот и ендорфините, хормоните на среќата, се ослободуваат за време на сексот и смеата. Овие хормони можат да ви помогнат да се чувствувате опуштено и полесно да ја надминете анксиозноста.

  2. Понатаму, смеењето и сексот го стимулираат вашиот имунолошки систем. WebMD известува дека неколку студии покажале дека сексот еднаш или двапати неделно е поврзан со повисоки нивоа на антитела во крвотокот. Слично на тоа, смеењето го стимулира вашиот имунолошки систем и има позитивни ефекти врз цитотоксичноста на природните клетки убијци. Затоа може да се тврди дека смеењето после секс ги удвојува придобивките.

  3. Навистина, смеата и сексот можат да не направат фит и здрави. И двете може да се сметаат за вежбање на некој начин. Покрај другите корисни ефекти на двете активности врз нашето физичко и ментално здравје, сексот и шегите согоруваат калории. Студијата покажа дека 10-15 минути смеење дневно може да ја зголеми потрошувачката на калории за 2-10 kcal.

  4. Смеата и сексот исто така доведуваат до хормонална рамнотежа. Ако се смеете или имате секс (или се смеете после секс), нивото на кортизол и адреналин опаѓа. Истражувачите дури предлагаат да се користи терапија со смеа наместо фармаколошки агенси за решавање на хормоналната нерамнотежа предизвикана од стрес. Целокупниот ефект на разиграноста и сексуалното задоволство доведува до подобра хормонална рамнотежа.

  5. Смеата и сексот ги менуваат нашите расположенија и мисли на подобро. Сè на сè, можеме да заклучиме дека и смеата и сексот можат да ни помогнат да се чувствуваме подобро, пооптимистично и посмирено. Тие можат да помогнат да се намали напнатоста и да ги ресетираме нашите мисли кога премногу ќе се заглавиме во сопствените мисли и стравови. А смеата после секс е добитна комбинација за одлично расположение.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img