More

  Повеќето луѓе погрешно го складираат кромидот: Еве каде да го чувате за да трае подолго

  spot_img

  Ако вашиот кромид брзо се расипува, можеби неправилно го чувате, а постои еден зеленчук покрај кој никогаш не треба да го чувате.

  Сите знаеме дека треба да јадеме повеќе свежи производи и да си готвиме сопствени оброци дома, но може да биде тешко кога ќе ги отворите фрижидерот и шкафовите да откриете дека храната што сте ја купиле пред само неколку дена веќе почнала да се расипува. Ова е голем проблем со свежото овошје и зеленчук, но има чекори што можете да ги преземете за да ги одржите вашите производи посвежи подолго време – со помош на соодветно складирање, пишува Mirror.

  И едно нешто што многумина од нас не го подготвуваат правилно е кромидот. Експертите за храна тврдат дека кромидот треба да се чува на ладно, темно и суво место за да остане свеж подолго, а има дури и одредени зеленчуци кои никогаш не треба да се чуваат со него бидејќи би можеле да поттикнат уште побрзо расипување.

  Влагата и светлината се работи кои кромидот не може да ги толерира, бидејќи доведуваат до мувла и ртење, па затоа треба да се чуваат во сува, добро проветрена корпа, кофа или голем сад. Треба да ги држите подалеку од сончева светлина, но не треба да се чуваат и на ниски температури, па најдобро е да ги ставите во темен кабинет, пренесува Вечерњи лист.

  И, никогаш не треба да чувате кромид со компири. Готвачот Сара Џампел објасни: „Моите ги чувам во шкаф со сите мои садови за печење, но во иднина сакам да купам гајби и да ги чувам во гаража или подрум. Исто така, сакате да бидете сигурни дека тие се одвоени од компирите – кои имаат тенденција да го расипуваат кромидот ако се чуваат во близина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img