More

  Русија повеќе нема да ги почитува правилата на Европскиот суд за човекови права

  spot_img

  Русија повеќе нема да ги почитува одлуките на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП), според специјалниот закон што во саботата го потпиша претседателот Владимир Путин, пренесе агенцијата ТАСС.

  Според законот, правилата донесени по 15 март повеќе нема да важат.

  Европскиот суд за човекови права, лоциран во Стразбур, Франција, е дел од Советот на Европа.

  Овие тела, кои се независни од Европската унија, работат заедно на заштита на човековите права во 47 земји-членки.

  Русија и Украина беа членки на Советот на Европа, кој го суспендираше членството на Русија на 25 февруари по руската инвазија на Украина.

  Откако Кремљ на 15 март објави дека ќе се повлече од членството, Русија конечно беше исфрлена од Советот на Европа.

  Според законите потпишани од Путин, документите на ЕСЧП ќе престанат да бидат основа за ревизија на одлуките донесени од руските судови, пренесува РИА Новости.

  До 1 јануари 2023 година, Генералното државно обвинителство на Русија на апликантите ќе им исплати паричен надоместок според одлуките на ЕСЧП донесени пред 16 март.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img