More

  Роботите велат дека нема да се кренат против луѓето

  spot_img

  Роботите претставени на форумот за вештачка интелигенција во петокот очекуваат да станат побројни и тврдат дека можат да помогнат во решавањето на проблемите во светот. Тие ветија дека нема да ги крадат работните места на луѓето или да се кренат против човештвото.

  Девет хуманоидни роботи се собраа на конференцијата „Вештачка интелигенција за општо добро“ во Женева, каде организаторите сакаат да ја потврдат улогата на вештачката интелигенција и роботите во решавањето на најголемите глобални предизвици како што се болестите и гладот.

  „Ќе работам со луѓе, ќе им помагам и ќе им бидам од услуга и нема да бидам замена за ниту една работа“, рече Грејс, медицински робот облечен во сина медицинска сестра.

  „Дали си сигурна, Грејс?“, праша нејзиниот творец, Бен Герцел од SingularityNET.

  „Да, сигурна сум“, одговори таа.

  Тоа го потврди и роботот Ameca кој има способност да имитира лица.

  „Роботите како мене можат да се искористат за да се подобри квалитетот на животот и да се направи светот подобро место. Верувам дека е само прашање на време кога ќе имаме илјадници роботи како мене“, рече тој.

  На прашањето дали има намера да се побуни против Еило Џексон, кој го создаде и седна до него, Амека одговори: „Не знам зошто мислиш така. Мојот творец е љубезен кон мене и многу сум среќен со мојата моментална ситуација“.

  Бројни роботи неодамна беа подобрени со инкорпорирање на најновата верзија на генеративна вештачка интелигенција во нив, па пријатно ги изненадија своите креатори со софистицирани одговори.

  Аи-Да, робот кој може да слика, се согласи со писателот Јувал Ноа Харари кој повика на подобро регулирање на вештачката интелигенција на конференцијата.

  Голем број познати луѓе во светот на вештачката интелигенција предлагаат на некој начин да се регулира областа и јас се согласувам со тоа“, рече Харари.

  Но, Дездемона, роботската пејачка во групата Џем Галакси, не е склона кон тоа. „Не верувам во ограничувања, туку во можности“, рече таа. „Ајде да ги истражиме можностите на универзумот, светот да биде наше игралиште“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img