More

  Ретроспектива на Миодраг Мица Поповиќ: Сликарство на постојан бунт

  spot_img

  „Слика на постојан бунт“ е името на ретроспективната изложба во Галеријата САНУ по повод стогодишнината од раѓањето на Мица Поповиќ, голем југословенски и српски сликар, режисер, академик.

  Оваа изложба и монографија за Мица Поповиќ дава нов агол на опсервација на неговиот комплексен сликарски опус, како што велат кустосите – трајно критичен и во постојан бунт.

  Автор на изложбата и каталогот е историчарката на уметност Весна Круљац од Факултетот за применети уметности во Белград. Изложбата ќе трае до 5 ноември.

  Во галеријата САНУ се изложени дела кои се зачувани во: САНУ, Националниот музеј на Србија, Музејот на современа уметност, музејот ЦЕПТЕР, Претседателството на Србија, издавачката куќа Политика А.Д., Галеријата Матица Српска во Нови Сад, „Вук Караџиќ“ во Лозница, Уметничката колонија на современата галерија Ечка – Зрењанин, Националниот музеј Крагуевац, Галеријата на современа ликовна уметност Ниш, Српската читална во Ирига, како и во приватни колекции.

  Инсталацијата, дизајнирана од Игор Степановиќ, е надополнета со филмови од Архивот на Југословенската кинотека во Белград, како и визуелен материјал од продукцијата на РТС и ТВ Новости, а придружните програми и стручни предавања за делото на Миодраг Миќа Поповиќ имаат исто така беше објавено.

  Пред актуелната изложба во Галеријата САНУ, на истиот простор пред четири децении, во 1983 година, се одржа последната ретроспектива на Мица Поповиќ во Белград. Според галеријата, ја виделе 500.000 посетители и е најпосетуваната изложба во галеријата Академија од нејзиното официјално отворање во 1968 година.

  Актуелната ретроспектива веќе привлекува голем број посетители.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img