More

  Рани симптоми на Алцхајмерова болест кои не треба да се игнорираат

  spot_img

  Алцхајмеровата болест е еден од најчестите типови на деменција што влијае на меморијата, размислувањето и однесувањето. Депресијата и анксиозноста го зголемуваат ризикот од развивање на оваа болест, а според новото истражување, симптомите може да започнат три години порано од болеста.

  Тоа не значи, како што велат експертите, дека сите луѓе со депресија или анксиозност ќе заболат од Алцхајмер, туку треба да се грижат за своето ментално здравје, пишува Eatthis.com.

  Постојат рани симптоми кои не треба да се игнорираат бидејќи може да укажуваат на можноста за Алцхајмерова болест.

  Еден од овие симптоми е потешкотии при работа во организациски задачи кај луѓе во четириесеттите и педесеттите години. Имено, се случува да заборават да ги завршат сите потребни задачи, што укажува на намалување на мемориските функции.

  Потоа да се изгубите во вселената или да заборавите на насоката во која треба да се движите, особено на локации кои личноста многу добро ги знае. Ова е уште еден предупредувачки знак.

  Кога некое лице често почнува да заборава на договорите, тоа исто така укажува дека почнува да ја губи функцијата на меморијата.

  Експертите нагласуваат дека превенцијата е важна, затоа треба да водите што поздрав живот. Јадете здрава храна, вежбајте и бидете социјално активни.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img