More

  Ракот на дебелото црево станува се почест кај младите

  spot_img

  Помладите и средовечните луѓе мора да обрнат повеќе внимание на знаците кои укажуваат на можноста за развој на рак на дебелото црево, со оглед на тоа што оваа болест почесто ги погодува луѓето на возраст од 25 до 49 години, па често се открива и доцна.

  Списанието Annals of Oncology објави истражување кое укажува на „зголемување на стапката на смртност од рак на дебелото црево кај луѓето на возраст од 25 до 49 години во Европската унија (ЕУ) и Обединетото Кралство“ и сугерира дека причините се претежно прекумерната тежина и алкохолот.

  Извештајот доаѓа откако Американското здружение за рак (ACS) претходно објави податоци кои покажуваат слично зголемување на болеста во Соединетите држави.

  „Пред 25 години, колоректалниот карцином беше четврта водечка причина за смрт од рак кај мажите и жените помлади од 50 години, но сега е прва кај мажите и втора кај жените“, објави ACS.

  Една од причините за тоа е зголемениот број на млади со прекумерна тежина, но и зголеменото консумирање алкохол и намалената физичка активност, велат истражувачите во списанието Annals of Oncology.

  И добро познатата американска клиника Мајо ги предупреди милениумците, главно луѓе во триесеттите и раните четириесетти години, во јануари дека се повеќе и повеќе „помлади пациенти со рак на дебелото црево, кој исто така се открива во напредна фаза“, се лекуваат.

  Ракот на дебелото црево е зголемена причина за смрт кај помладите луѓе, иако вкупните смртни случаи од рак продолжуваат да опаѓаат.

  Проблемот со откривањето е што „симптомите обично не се појавуваат во раните фази на болеста“, велат од клиниката Мајо.

  Исто така, луѓето можат да бидат збунети од „бројните предупредувачки симптоми“, како што се ректално крварење, анемија, промени во навиките на дебелото црево, постојана непријатност во стомакот и необјаснето губење на тежината, бидејќи тие често се симптоми на помалку сериозни состојби.

  Но, таквите симптоми сепак треба да се проверат.

  „Многу симптоми на рак на дебелото црево може да бидат симптоми на други здравствени проблеми, па затоа се препорачува да разговарате со вашиот лекар за да ја дознаете причината за проблемот“, препорачуваат клиниката Мајо.

  Џоана Чан, гастроентеролог од клиниката Мајо, рече дека „важно е рано да се препознаат симптомите на рак на дебелото црево и веднаш да се побара медицинска помош“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img