More

  РАБОТОДАВАЧИТЕ СЕ РАДУВААТ ШТО ЌЕ СЕ ЗГОЛЕМАТ МИНИМАЛНАТА И ДРУГИТЕ ПЛАТИ“

  spot_img

  Работодавачите го поддржуваат зголемувањето на минималната плата од  март годинава, а за мал дел од работодавачите кои не ќе може да ја исплатат платата, ќе бидат помогнати со Законот за субвенционирање за зголемување на плати, којшто дава можност за ослободување од плаќање придонеси, изјави денеска министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска

  – Пред два дена имавме Економско – социјален совет, разговаравме за оперативниот план за вработување, за мерките и програмите за 2024 година. Тоа ни е обврска да го разговараме со Економско – социјалниот совет, каде што се и работодавачите и синдикатите за да можеме понатаму да ја продолжиме процедурата и понатаму да го усвоиме на Влада. Го усвоивме и во точките на дневен ред разговаравме и за покачувањето на минималната плата сега во март месец со исплатата на платата во март месец. Од ниту еден претставник на Организацијата на работодавачите не беше споменато дека ќе имаат проблем. Напротив, се радуваат и тие како работодавачи на овој модел – методологија на зголемување на минималната плата, затоа што им дава можност да ја зголемуваат платата – рече Тренчевска на новинарско прашање дали зголемувањето на минимална плата ќе биде товар за компаниите.

  Таа информира дека во Собранието е законот за субвенционирање, односно ослободување од придонеси којшто е дел од финансискиот пакет на Владата и којшто им овозможува на приватниот сектор да ги покачат платите на своите работници од 3.000 до 9.000 денари.

  – Сето тоа заедно со покачувањето на минималната плата е прифатено од Организација на работодавачите и од стопанските комори, затоа што им дава можност да ги задржат работниците овде во државата и да не им одат на работа во други држави. Можеби мал дел од работодавачите не ќе може да исплатат плата, но затоа им го нудиме Законот за субвенционирање за зголемување на плати со којшто ќе може да бидат ослободени од плаќање придонеси – рече Тренчевска.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img